Püspököt, írót is adott a család

Fábián László, a Csengeri Helytörténeti Múzeum alapítója tartotta az előadást
Fábián László, a Csengeri Helytörténeti Múzeum alapítója tartotta az előadást - © Fotó: Kákos Dávid
Csenger – Az O’sváth család kulturális tevékenységével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Az O’sváth Alapítvány folytatta a tavaly elkezdett hagyományt, és az idén újra részt vett az országszerte megrendezett Múzeumok éjszakája elnevezésű rendezvénysorozaton.

A felélesztett Petőfi-kultusz

– Az idén az országos rendezvény kiemelt témája a családok évéhez kapcsolódott. „Ami összeköt: család és kultúra” – ez a sokfelé elágazó, megannyi értéket, mint amennyi felfedezendő titkot rejtő szlogen sarkallt minket is arra, hogy az O’sváth család számos tisztségviselője, bírája, katonája és lelkipásztora közül előtérbe kerüljenek azok, akik jelentős kulturális tevékenységet is folytattak. Az O’sváth Gyűjtemény esetében, akik összekötik a családot és a kultúrát, nem mások, mint: Osváth Gedeon és Niamessnyné Manaszy Margit író, Osváth Eszter költő, a csengerújfalui O’sváth család felmenői közül pedig a két Kiss Áron – a püspök, illetve fia, a tanító –, valamint maga O’sváth György, a gyűjtemény névadója. Az ő munkájukat ismertette a napokban Fábián László, a Csengeri Helytörténeti Múzeum alapítója egy előadás keretében Az O’sváth család kulturális tevékenysége címmel – tájékoztatta lapunkat Nagy Karolina, az O’sváth Gyűjtemény vezetője.

– A család csengeri ágából az előadó kiemelte dr. Osváth Gedeont, aki Aszódon tanított, ott felélesztette a Petőfi-kultuszt, gimnáziumi igazgató lett és irodalmi munkásságot is folytatott. Húga, Osváth Eszter szintén nagyon tehetséges volt, kora híres költőként tartotta számon.

„Villámlik messziről”

– A Bihari ág részéről Osváth Pál munkásságát érdemes megemlíteni. Ő az 1848/49-es szabadságharc hadnagya volt és íróként is tevékenykedett. Előbb jegyző, majd Sárrét járás csendbiztosa lett. Legfontosabb munkái: Bihar vármegye Sárréti járása leírása, Közbiztonságunk múltja, Pandúr korom emlékei. A család Hegymegi ágából kimagaslik Hegymegi Kiss Áron kulturális tevékenysége, aki az egyházmegye főjegyzője lett, könyvtárat alapított és szívügyének tekintette a papság tudományos képzettségét. Később a tiszántúli református egyházkerület püspökévé választották. Fia, Kiss Áron pedagógus, író és iskolaigazgató volt. Megreformálta a magyar állami pedagógusképzést, néprajzi gyűjtéseket indított, pedagógiai szakkönyvet írt. A híres Osváthok sorát Niamessnyné Manaszy Margittal zárta az előadó. Ő szépirodalmi sikereket ért el Villámlik messziről című naplóregényével, illetve gyermekkönyveivel. Az ő unokája O’sváth György, a gyűjtemény névadója, aki az emigrációban számos tanulmányt írt és nemrég önéletrajzi kötete is megjelent – tette hozzá Nagy Karolina.

KM
hirdetés