Putyin támogatja a záhonyi kikötőt

Putyin támogatja a záhonyi kikötőt
Putyin orosz elnök látogatásának első napján megállapodás született arról, hogy a transzszibériai vasúton szállított árukat a jövőben Magyarországról viszik tovább az európai célállomások felé.

A megbeszélésen szó szerint elhangzott Záhony neve – tájékoztatta lapunkat Budapestről Gazda László, a megyei közgyűlés elnöke, aki maga is részt vett a tárgyalásokon.

Putyin elnök azt mondta, hogy minden támogatást megad ahhoz, hogy itt Európa egyik legjelentősebb logisztikai központja legyen. A másik, megyénk szempontjából döntő jelentőségű bejelentés az volt, hogy hosszú idő óta ismét fellendülhetnek a mezőgazdasági kapcsolatok. Nem egyszerűen az alma exportjáról van szó, hanem egy integrált mezőgazdasági termesztésről, melynek során a zöldség- és gyümölcstermesztés Magyarországon, ezen belül is elsősorban megyénkben folyna.

Segítjük az orosz mezőgazdaságot

Az orosz kormány meghirdetett egy mezőgazdasági programot, amelyhez jelentős segítséget vár Magyarországtól: az oroszok vetőmagot, tenyészállatot, mezőgazdasági technológiát vinnének tőlünk, szükségük van a magyar innovációra és a szaktudásra.

Nagyon fontos, hogy itt nem egyszerű export–importról van szó – hangsúlyozta Gazda László – hanem egy olyan együttműködésről, amelyben mi segítünk világszínvonalúvá tenni az orosz mezőgazdaságot, úgy, hogy közben ez számunkra is komoly gazdasági előnyökkel jár. Sokáig féltünk attól, hogy orosz–magyar vegyesvállalatok alakuljanak. Remélhetőleg az orosz elnök látogatása eloszlatja ezeket a vállalkozói kételyeket.

Gazda László érdekességként elmondta, hogy a fővárosiak komolyan vették a felhívásokat, és a belváros teljesen kiürült.

– Furcsa egy szinte üres Budapestet látni, de hát tudomásul kell vennünk, hogy a világ 3. legvédettebb személye látogatott hozzánk. Putyin elnök gyakorlatilag megközelíthetetlen. Szerencsésnek tartom magam, mert ott lehettem a tárgyalásokon, a sajtótájékoztatón és a vacsorán is.

A keddi díszvacsora menüje

Előétel: gemenci füstölt szarvassonka
Főétel: fácánelixír-leves kucsmagombával, borjústeak Kedvessy-módra libamájjal, kapros-paprikás mártással, galuskával, sült paradicsommal és paprikával.
Desszert: Gundel-palacsinta
Ital: 2005-ös Villányi Rosé, 2003-as Soproni Kékfrankos, 2000-es 5 puttonyos Tokaji Aszú

  • Vlagyimir Putyin Magyarországon
  • – Zajácz D. Zoltán –
    hirdetés