Rá se fogsz ismerni a Bessenyei és a Benczúr térre!

Akt.:
Rá se fogsz ismerni a Bessenyei és a Benczúr térre!
© Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Ha Krúdy Gyula megelevenedne, nagyot nézett volna. A Móricz Zsigmond Színház előtti terület alaposan megváltozott: futópálya, okos pad, napozóágy és szökőkút is helyet kapott ott egyebek mellett a „Zöld Város kialakítása Nyíregyháza területén” projekt keretében.


– Már-már unalmasnak tűnhet, de jó most is kimondani: száz százalékos állami támogatással valósult meg a program, melynek 1,197 milliárd forint az összköltségvetése. Több eleme van ennek, ebből most a Bessenyei és a Benczúr tér teljes rekonstrukciójánál lehetünk jelen – nézett körbe hétfő reggel a helyszíni bejáráson dr. Kovács Ferenc polgármester, aki elégedetten nyugtázta, hogy valóra váltak a tervek.

Ha dr. Katona Béla megelevenedve, rácsodálkozna a miliőre. Az irodalomtörténész szobra körül is megújult a környezet. A Bessenyei téren olyan térkőburkolattal ellátott pihenőfelület épült, ami hasonlít a margitszigeti mintára, ahol ugyanaz volt a kivitelező a tavalyi FINA-világbajnokság apropóján. A gumiburkolatú futópálya a környező iskolák diákjainak és a sportolni vágyóknak egyaránt hasznos felület lehet. Az alsó megvilágítás révén a késő esti kocogás hangulatossá válhat.

Ha Bessenyei György megelevenedve és megfordulna, azt látná, hogy napozóágyak csábítják magukat. Az október eleji kellemes időben többen le is tesztelték, az egyik padon pedig Nagy Sándor épp egy természettudományos könyvben mélyedt el:
– Úgy jött ki a lépés, hogy várakoznom kell, és tökéletes helyet találtam erre. Tősgyökeres városlakóként láttam, hogy mi volt itt régen, tehát van viszonyítási alapom. Nagyon tetszik az újítás.

Az okos padot már megkedvelték, hiszen telefontöltésre is alkalmas. A szökőkút csobogása úgyszintén speciális jelleget kölcsönöz a Bessenyei térnek.

– A 2010-ben elindított városfejlesztési törekvéseink újabb jelentős állomásához érkeztünk el. A Zöld Város projekt révén nem csak a Benczúr és a Bessenyei tér újul meg, hanem a Bujtosi városliget, az Arany János utca és a Pazonyi tér zöldfelületei is megszépülnek, emellett a Bocskai és a Kálmán utca sarkánál lévő használaton kívüli, önkormányzati tulajdonú épület is hasznossá válik.

– Semmilyen fennakadás nem hátráltatta a beruházást, az együttműködő felek harmonikusan dolgozhattak együtt. Funkcióbővítésről volt szó, de végül turisztikai látványosság lett belőle – fogalmazott Tóth Miklós, a kivitelező VIANOVA 87. Zrt. műszaki igazgatója. – Jártam itt este is, és azt tapasztaltam, hogy a városlakók birtokba vették a területet, pezsgő élettel telt meg a Bessenyei és a Benczúr tér is. Minden annyit ér, amennyire megbecsülik. Úgy gondolom, hogy a nyíregyháziak magukénak érzik majd a jövőben is a közterületet.

Ha Benczúr Gyula megelevenedne, alighanem elképedne, hogy mennyi újdonság készült el a róla elnevezett téren. A játszótér eddig is ott volt a nemrég átadott szabadtéri színpad tőszomszédságában, most viszont rengeteg korszerű elemmel ruházták fel. Az óvodások nagy zsivaj kíséretében vették birtokba.

– Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez egy csúcskategóriás játszótér. Jó látni a mosolygós, vidám gyerekeket, hiszen ez nekik készült. Itt kapott helyet a mosdó, vannak pihenőpadok, praktikus az elrendezés – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc polgármester. A Benczúr tér egyik ékessége a Vénusz szökőkút, amit felújítottak. A sakkasztalnál feketén-fehéren lehet csatázni hatvannégy mezőn. Három kavics formájú kövön lehet megpihenni, ami olyan, mint a kavicságy. A játszótéren a mozgáskorlátozott gyerekekre is gondoltak, a körbekerített helyen kreatív eszközök várnak rájuk.

– Mindkét tér parkjait stabilizált, vízáteresztő burkolatú tanösvények és sétányok hálózzák be. Az újonnan épült közvilágítás miatt is arra biztatom az embereket, hogy este is keressék fel ezeket a helyeket. Amíg az USB-vel ellátott, napelemes okos padoknál a készülékek, addig az ött pihenők is feltöltődnek. Ötvenöt fa és a zöldellő fű a bizonyíték arra, hogy megújult a növényállomány is – fejtegette Tóth Miklós.

Dr. Kovács Ferenc a polgármesteri szemle végén hozzáfűzte:

– A két tér a tudatos fejlesztési program fontos része. A szabadtéri színpad elkészült, az óvoda energetikailag korszerűsödik és a helyőrségi klub is teljes rekonstrukció előtt áll. Nem állunk meg, haladunk tovább. Bízom benne, hogy a városlakók és a hozzánk érkezők mindezt becsülik és értékelik.

Komplex és innovatív

– Nekem azért is tetszik az újítás, mert az eddiginél teljesen modernebb, komplex elgondolás alapján készült, divatos szóval élve: innovatív. Sok új impulzus éri az ide érkezőt. Például eddig is futottak itt, de a gumiburkolatú, kijelölt futófelület teljesen más hatást kelt. Praktikusan kialakítottak a pihenőhelyek, és a mai igényeknek felelnek meg a napelemes, eszközfeltöltésre alkalmas padok – osztotta meg első élményeit Veres István városi főépítész.

LTL
hirdetés