Helyi közélet

2012.03.15. 13:18

Megújul a szabálysértési törvény

<span style="font-family: Tahoma;">Nyíregyháza - Már „itt van a kertek alatt”: április 15-én lép hatályba az új szabálysértési törvény, amely több jelentős változást hoz a szakterületen.

Nyíregyháza - Már „itt van a kertek alatt”: április 15-én lép hatályba az új szabálysértési törvény, amely több jelentős változást hoz a szakterületen. Dr. Péter-Szabó Tamás vette górcső alá a közel egy hónap múlva esedékes módosításokat: – A teljesség igénye nélkül az egyik ilyen jelentős változás az, hogy a pénzbírság és a bíróság által kiszabható elzáráson túl az új törvény lehetővé teszi a közérdekű munka kiszabását is. Ez azért jelentős újítás, mert ha az elkövető nem tudja a pénzbírságot megfizetni, és elzárást nem lehet kiszabni, vagy az méltánytalanul súlyos büntetés lenne, a hatóság közérdekű munka büntetést is alkalmazhat. Így az elkövető a pénzbírság megfizetése és az elzárás börtönben való letöltése helyett le is dolgozhatja a büntetését. A közérdekű munka büntetés mértékét egyébként a hatóságnak órákban kell meghatároznia, és ha az elkövető azt nem dolgozza le, elzárásra kell átváltoztatni. A törvény a pénzbírság összegét is megváltoztatja: a minimum összegét 3 ezer forintról 5 ezerre emeli fel, a felső határát pedig – elzárással is büntethető szabálysértés esetén – 150 ezer forintról 300 ezerre emeli fel.– A másik jelentős változás: a törvény valamennyi szabálysértés vonatkozásában lehetővé teszi a helyszíni bírság kiszabását. Még az olyan szabálysértés esetében is, amely bírósági hatáskörben elzárással is büntethető. Így amennyiben az elkövető a helyszínen elismeri a szabálysértés elkövetését, helyszíni bírsággal megúszhatja akár az elzárással is büntetendő szabálysértést. A szabálysértőnek tehát indokolt jobban átgondolnia azt, hogy a helyszínen elismeri-e a szabálysértést, elfogadja-e a helyszíni bírságot, vagy bevállalja a feljelentést, mely esetén a korábbiaknál kétszer nagyobb pénzbírságot is kaphat, vagy akár elzárással is sújthatják.A harmadik jelentős változás az, hogy ha az elkövető 6 hónapon belül 3 szabálysértést követ el a harmadik szabálysértésért elzárással is lehet büntetni még akkor is, ha a 3 szabálysértés közül egyiket sem lehetne elzárással büntetni.– Ha az utolsó szabálysértés elzárással is büntethető szabálysértés, akkor az elzárás felső tétele 60 nap helyett 75 nap, vagyis súlyosabban büntetendő, mint egyébként. Ez alól kivételt képez a kiemelt közlekedési szabálysértés (például ittas vezetés, elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése), ha nem engedélyhez kötött járművel követik el; a sima közlekedési szabálysértés; ha helyszíni bírságot szabnak ki a harmadik szabálysértés miatt; ha már így egyszer megbüntették az elkövetőt; ha fiatalkorú az elkövető – fejezte be gondolatmenetét dr. Péter-Szabó Tamás.Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában