Rácuppant szilvánkra a zsűri

A középen álló Komáromi János(balról) és Csobolya Attila (jobbról) nya­kában is szépen csillog a Destillata nemesfém medálja.
A középen álló Komáromi János(balról) és Csobolya Attila (jobbról) nya­kában is szépen csillog a Destillata nemesfém medálja.
Nyíregyháza – A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagok érmekkel tértek haza a Desztillatáról

Magyarország, s benne pálinka-nagyhatalomnak számító megyénk, Szabolcs-Szatmár-Bereg hírnevét öregbítő eredményt ért el.

„Nemzetgyőztes”

A világ egyik legismertebb, Ausztriában évente megrendezett nemzetközi párlatversenye, a Destillata 2018. – az idén a perctholsdorfi kastélyban március végén megtartott – gáláján a hagyományosan nagy létszámmal nevező házigazda osztrákok és a németek mellett a harmadik legnépesebb gárdával, versenyminta/díjazott számmal résztvevő magyarok juthattak a díjakon túl „Nemzetgyőztes” kitüntetéshez is. Nos, ezt a kiváltságos címet ezúttal a Tuzséri Pálinka Manufaktúra kapta meg az eredményhirdetésen, ahol a „Nationensieger Ungarn” díjat Komáromi János, a tuzséri cég ügyvezető tulajdonosa – nem mellesleg szatmár-beregi pálinka lovag – vette át.

Aranyos szilvák

A Tuzséri Pálin­ka Ma­nu­fak­tú­ra benevezett versenymintáival elért összesített eredményei révén bekerült a „Nagyon jó főzdék” elit csoportjába. Idáig menetelt a másik megyénkbeli versenyző, a Várda Drink Zrt. is, amelynek a szakmában nagyra értékelt főzőmestere, Csobolya Attila szintúgy szatmár-beregi pálinka lovag, a rend főpohárnoka.

Büszkeségünket tovább növelheti, hogy a megye ikonikus gyümölcse, a szilva is felhívta magára a párlatkészítő szakma figyelmét az ausztriai nemzetközi viadalon, hiszen a tuzsériak szatmári szilvája ezüstöt, a kisvárdai Várda-Drink Zrt. Várdakeserű szilvájával arany, Szatmári szilvapálinkájával ezüstérmet hozott – az alma és meggy mellett – szilva nagyhatalomnak is elkönyvelt megyénk szabolcsi „konyhájára”.

Ezúttal is külön kategóriában indultak a magánfőzők, akik között a nyíregyházi Lakatos Tibor is benevezett két magafőzte párlatával. A Vela Kft. ügyvezető tulajdonosa, aki elkötelezett tagja a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendnek, büszke rá, hogy mindkét versenymintáját éremmel jutalmazta a zsűri.

A nemzetek rangsorában 1. Ausztria 285, 2. Németország 210 és 3. Magyarország 58 éremmel. A magyar érmek megoszlása: egy Nemzetgyőztes, továbbá 8 arany, 21 ezüst és 28 bronz.

Megyénk érmesei

– Tuzsér Pálinka Manufaktúra Nemzetgyőztes díj.
Ezüstérmek: Fahordóban érlelt Irsai, Fahordóban érlelt kajszi, Szilvapálinka.
Bronzérmek: Kökény, Alma, Fuji alma, Szabolcsi almapálinkák.

– Várda-Drink Zrt.
Aranyérmek: Várdakeserű szilva, Irsai szőlőpálinka.
Ezüstérmek: Ágyas barack, Szatmári szilva.
Bronzérmek: Kulacs fürtösmeggy, Szabolcsi alma, Óbarack, Conference körte, Vilmos-körte-pálinkák és a Várda keserű.

– Lakatos Tibor magánfőző (Nyíregyháza)
Ezüstérmes lett az Irsai Olivér szőlőpárlata, és bronzérmes a Gönci barackpárlata.

KM-GB
hirdetés