“Ráhordós” szennyvíztisztító

“Ráhordós” szennyvíztisztító
A Fetikövízig és a Hidrológiai Társaság helyi szervezete a Duna–Tisza napja alkalmából az ivóvízellátás és a szennyvíztisztítás megyei helyzetével is foglalkozott.  Korábbi cikkek gyűjteménye [.pdf – 63KB]

Kató Sándor osztályvezetőjétől megtudtuk, hogy megyénk ivóvize nem mindenütt felel meg az uniós normáknak, mert nagyobb az arzén-, vas- és mangántartalma, 114 vízmű közül 20-nak nincs vízkezelései technológiája.

A normáknak megfelelő ivóvízellátásra 40 milliárd forintot kellene költeni. De mert az ivóvizet a megyében kizárólag felszín alatti forrásokból nyerik, rendkívül fontos a sérülékeny vízbázis védelme, mely csak a szennyvízkezeléssel érhető el. Ennek teljes körű kiépítése 82 milliárdba kerül.

Négyes társulás

Mivel a 2000 lélekszám alatti településeken az állam nem támogatja szennyvízcsatorna építését, Tiszatelek, Vasmegyer, Tiszarád és Beszterec összefogott, s pályázaton 100 millió forintot nyert ún. „ráhordós” szennyvíztisztító építésére, melynek kapacitása napi 200 köbméter folyékony hulladék, illetve 415 köbméter szennyvíz tisztítása. Az önkormányzatok önrésze 20 millió forint volt.

– Györke László –
hirdetés