Nyíregyháza hírei

2014.07.19. 16:42

Van esély az esélyegyenlőségre?

Nyíregyháza - Az önkormányzatok tisztában vannak a problémákkal és tudják, mit kell tenniük az életminőség javításáért.

Nyíregyháza - Az önkormányzatok tisztában vannak a problémákkal és tudják, mit kell tenniük az életminőség javításáért.A megyeszékhely önkormányzata tavaly júniusban fogadta el a helyi esélyegyenlőségi programját, amely helyzetelemzésből és intézkedési tervből áll. Az előbbiben meghatározták a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok teljes lakossághoz viszonyított képzettségi, lakhatási, foglalkoztatási, egészségi, szociális és területi mutatóit, esélyegyenlőtlenségi problémáit, majd rögzítették a helyi esély­egyenlőségi program céljait és a szükséges intézkedéseket.

Az intézkedési tervben megfogalmazott célok megvalósítása többszereplős, a forrás (saját erő, pályázati forintok) a programtól függően változhat – tájékoztatta lapunkat a megyeszékhely sajtószolgálata.

A munka gyümölcse

– Az esélyegyenlőségi tervünk legfontosabb pontja a munkahelyteremtés – mondta Orosz László, Piricse polgármestere.

– Számos kistérségi projekten is dolgozunk, ilyen a családi napközi, de a nyári gyermekétkeztetés is kiemelt figyelmet kap. Rendszeresen kezdeményezünk egészségügyi szűrővizsgálatokat, a kisebbeket pedig táborozni csalogatjuk, de sokszor alig van jelentkező az ingyenes lehetőségekre – fogalmazott Orosz László, és elmondta: a bátori térség több százmilliós támogatáshoz jutott, ám ezt az összeget nem szabad elherdálni.

– Kevés a munkahely, a közfoglalkoztatásban 160-an dolgoznak a településen. Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet, mert az előző évekhez képest jobb a helyzet: örömteli, hogy a képzetlen munkaerő is látványos és termelékeny munkát végez, ez segít a felzárkóztatásukban.

Megyénk legfiatalabb városának új jelmondata: „Ami a dolgom, azt csinálom.” Ebben látja a megoldás kulcsát Kerekes Miklós, Ajak polgármestere, aki érdeklődésünkre elmondta: számos beruházás, felújítás történt, illetve zajlik a településen, a dinamikus fejlődés fő célja minden esetben a lakosság életminőségének javítása, az esélyegyenlőség elősegítése, legyen szó intézményfejlesztésről, akadálymentesítésről, közösségi életről vagy foglalkoztatásról.

– A fogyatékkal élők támogatása, az egészségügyi központ rekonstrukciója, az alapszolgáltatási központ bővítése, az Egészséges Ajakért program, a számtalan infrastrukturális beruházás, a közösség- és hagyományápolás, valamint az eredményes önkormányzati közfoglalkoztatás együttesen jelent gyógyírt a helyzetelemzés alapján feltárt nehézségekre.

Csak közös erőfeszítéssel megy

– A helyi civil szervezetekkel együttműködve megvalósítandó cél például a fiatalok elvándorlásának megfékezése, az inaktív lakosság „aktivizálása”, a mélyszegénységben élők segítése – taglalta Kerekes Miklós, aki büszke arra, hogy Ajak vonzó, modern, pulzáló város lett, és fontosnak tartja, hogy ehhez a szociálpolitika is igazodjon. Ugyanakkor hangsúlyozta: – Nem szabad az államra egyfajta minden problémát megoldó, csodatévő dzsinnként tekinteni. A kormány sokat segíthet, de minden lakos (fiataltól az idősig, köztisztviselőtől a közmunkásig) erkölcsi kötelessége, hogy a közös cél érdekében megtegye, ami rajta múlik!

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!