Rajzfilmek fiesztája szombaton

Looney Toons
Looney Toons
Négy budapesti helyszínen ünneplik rajzfilmekkel az Animáció Világnapját szombaton.

A Jövő Házában, a Toldi moziban, az Urániában és a Szimpla Kertben a világ minden tájáról összegyűjtött animációs filmeket vetítenek a nap folyamán. A filmprogramok többsége ingyenes vagy kedvezményes jeggyel látogatható.

Még csak ötéves hagyománya van az Animáció Világnapjának. A nemzetközi animációs filmszövetség kezdeményezése nyomán, 2002-ben határoztak úgy a filmes szakemberek, hogy október 28-án világszerte megemlékeznek az Emile Reynaud Optikai Színház 1892-es, első nyilvános vetítésére. A francia Emile Reynaud, a 19. század nyolcvanas éveiben kézzel rajzolta és festette filmjeit, ezeket 1877-ben szabadalmaztatta és le is vetítette a mai rajzfilmekhez hasonló mozgó képeket.

Az Animáció Világnapján az Uránia moziban már délelőtt tízkor elkezdődik a program.

A magyar népmesék összeállítást követően, angol, francia, német, amerikai, bolgár, brazil, francia, portugál és japán animációs rövidfilmeket láthatnak az érdeklődők. Este nyolc órakor a győri Mediawave fesztivál legjobb alkotásait vetítik le az Urániában.

A Jövő Házában este hétkor a Magia Russica című orosz-izraeli dokumentumfilmet nézheti meg a közönség majd egy francia animációs rövidfilm blokkot láthatnak a nézők.

A Szimpla Kertben este fél kilenckor a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomafilmjeit vetítik. A Toldi Moziban délután négykor kezdődik a program. A nézők a magyar animációs filmfesztivál (Anifest) rövidfilmjeiből láthatnak válogatást. A Toldiban is külföldi alkotások vetítésével zárul az est.
hirdetés