Rajzolj egy szép Napot!

Rajzolj egy szép Napot!
© Illusztráció: getty images
„Engem nem bántott, de az anyut mindennap, és nagyon szerettem volna már erős nagyfiú lenni, hogy megvédhessem. Most itt jó, mert az anyukám mosolyog.” Mondta mindezt egy nyolc­éves, tüsi hajú, csillogó és mégis szomorú szemű kisfiú, amikor rajzolás közben arról mesélt, miért menekültek el az otthonukból. Bednárik Mónika jegyzete.

A hófehér papírlapon lassan kibontakozó alakokból összeállt a család fotója, amin az apa hatalmas alakját a gyerek fekete filctollal annyira összefirkálta, hogy a lap kiszakadt, az asztal lapját karcolta a műanyag.

Mostanában gyakran eszembe jut Bence. Nem tudom, sikerült-e azóta valahol új életet kezdeniük, távol a bántalmazástól, erőszaktól, félelemtől. Vajon tud(ott) újra gyermek lenni, vagy mindaz, amit átélt, örök rettegésre ítélte? Míg él, azt érzi majd, hogy nem tudta megvédeni az anyukáját, s emiatt bűntudata lesz? „Tudod, mit szerettem volna még? Hogy legyen egy olyan nap, amikor minden szép” – mondta búcsúzóul, s egy új papírra Napot rajzolt.

Milyen kevés, amit várt, remélt, s mégis, az ő korábbi életében ez megvalósíthatatlan volt. Néha eljátszom a gondolattal, mi történne, ha egy napig senkit nem vernének, erőszakolnának, ölnének meg, nem rabolnának ki, nem csapnának be, nem robbantanának fel, nem ütnének el. Ám egyetlen ilyen nap is elképzelhetetlen a mai világban. Az élet – sajnos sokszor, sőt, legtöbbször önhibánkon kívül – nem a békéről szól, de ha tudunk még Napot rajzolni egy tiszta lapra, talán nincs minden veszve, és lehet nem egy, de több szép napunk is!

Bednárik Mónika0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés