Az életet jelenthetik a kupakok

Akt.:
A Csóra cipőbolt mára gyűjtőhellyé vált Nyíregyházán
A Csóra cipőbolt mára gyűjtőhellyé vált Nyíregyházán - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Tonnaszámra gyűjtjük a műanyag palackok kupakjait, legtöbbször egy gyermek gyógyulását segítve ezzel.

„Gyakran találkozni olyan felhívásokkal, hogy műanyag palackok kupakjainak gyűjtésével segítsenek az emberek, ugyanis a leadott kupakok után pénzt kapnak a beteg gyermeket nevelő családok. Szerencsére sokan vannak fiatalok és idősek, akik önzetlenül segítenek, hiszen itt tényleg elmondható, hogy sok kicsi sokra megy. Ugyanakkor az is érdekelne, vajon a kupakokat átvevő cég mit tud kezdeni ezekkel a kis apró műanyagokkal” – írta szerkesztőségünkhöz küldött levelében László Pál olvasónk.

Idősek és fiatalok is gyűjtik

Kupakokat gyűjt egy beteg gyermeket nevelő rakamazi családnak a Nyíregyházán működő Csóra cipőbolt is.
– Pár éve egy véletlen folytán a közeli fodrászszalonban figyeltem fel a kupakok gyűjtésére. Tárolási gondokkal küzdöttek, s ezért felajánlottam, hogy nálunk elférnek a kupakokkal teli zsákok, így aztán mi is gyűjtőhellyé váltunk – mondta el érdeklődésünkre Nagy Valéria, a cipőbolt munkatársa. Megoszlik a gyűjtők életkora, idős nénikék éppen úgy hoznak be kupakokat, mint fiatalok. Néhány kocsmáros is összegyűjti a számukra felesleges és értéktelen kupakokat, s behozza ide hozzánk. A velünk kapcsolatban álló család a hónap végén szokta elvinni az összegyűlt kupakokat. Hogy hová szállítják ezeket, s hogy mi lesz a sorsuk, azt nem tudom.

Nálunk elférnek a zsákok, így aztán mi is gyűjtőhellyé váltunk.” Nagy Valéria

Minden fillérre szükség volt

A most ötéves Szilvási Lilla neve ismerős lehet olvasóinknak: több alkalommal is írtunk már a nagykállói kislányról, aki nem volt még egyesztendős, amikor rosszindulatú daganatot találtak a máján. Kemoterápiás kezeléseket kapott, és kétszer is megműtötték: a magyarországi beavatkozás nem sikerült, a németországi operáció során a mája hetvenöt százalékát el kellett távolítani. Lillát egyedül neveli az édesanyja, Szilvia, akinek az elmúlt évek alatt nagyon sokan segítettek: ismerősök és ismeretlenek gyűjtötték nekik a műanyag kupakokat.

– A kislányom még meg sem született, a családomban már akkor is gyűjtöttük a kupakokat, így amikor kiderült, hogy Lilla beteg, mi is elkezdtük. A Facebookon van egy oldala, és miután az ismerőseim folyamatosan megosztották a felhívásainkat, egyre többen csatlakoztak. Voltak ismerősök, rokonok, akik fogadták az összegyűjtött kupakokat, és ha összegyűlt egy-egy nagyobb mennyiség, elhozták hozzánk, mások egyenesen a pincénkbe pakolták le a csomagokat, vagy szóltak nekünk, és érte mentünk.

– Amíg én a kislányommal foglalkoztam, a gyűjtést a húgom, Marika irányította és szervezte. Amikor összejött egy–másfél mázsányi, elvittük Csömörre, mert akkor ott adták érte a legtöbbet: kilónként 75 forintot. Persze, ez nem sok, de nekünk minden fillérre szükségünk volt, és azóta is hálás vagyok mindenkinek, aki csak egyetlen kupakkal is, de hozzájárult Lilla gyógyulásához. Mert szerencsére az eredményei jók, bízom abban, hogy innentől csak jó dolgok történnek majd velünk – mondja Szilvi, és hozzáteszi: az elmúlt évek alatt többek között az is tartotta benne a lelket, hogy ilyen sokan segítettek nekik. – A kupak sokaknak csupán szemét, de nekünk az élet – nap mint nap erőt adott a tudat, hogy ennyi ember figyelt erre és gondolt ránk.

– KM –


Granulátum lesz belőle

Lapunk úgy tudja, a megyebeli jótékonysági megmozdulások alkalmával összegyűlt műanyag kupakok több alkalommal is a Pest megyei Tinnyére kerültek, mégpedig a Holofon Zrt.-hez.

A műanyag-újrahasznosítással foglalkozó cég beszerzési igazgatója elmondta: cége egy kilogramm kupakért 65 forintot ad.

– Mi ebből granulátumot készítünk, amit továbbértékesítünk, s a kupakokból végül különféle műanyagtermékek készülnek – fogalmazott lapunknak Paxián Márton.Rakamaz.
SZON.HU


hirdetés