Rakamazon megelevenedik dicső múltunk

Minősítő íjászversenyt is rendeznek a Turul ünnep keretében
Minősítő íjászversenyt is rendeznek a Turul ünnep keretében - © Illusztráció: Sipeki Péter
Rakamaz – Kézzelfoghatóvá varázsolják a XXI. századi ember számára a kulturális örökségünket.

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe” – fogalmazta meg egykoron Babits Mihály. Megyénk számos települése rendelkezik gazdag múlttal. Közöttük található Rakamaz is, hiszen az első írásos forrás, amely megemlíti a település nevét, a századi apátság alapító oklevele 1067-ből származik, vagyis ez alapján a város immár 950 éves.

Hagyomány, érték, minőség

Csakhogy jóval korábban letelepedtek itt a honfoglaló őseink, s erről a tényről azok a honfoglalás kori leletek árulkodnak, amelyeket 1956. május 7-én Bobok Elemérné szül. Mokos Katalin rakamazi óvónő vitt be a nyíregyházi múzeumba. A muzeológusok érdeklődését különösen felkeltette egy aranyozott ezüst hajkorongpár, amely karmaiban fiókát tartó, kiterjesztett szárnyú madarat ábrázol a csőrében életfával. A páratlan szépségű korongokon lévő ragadozó a rakamazi turul néven vonult be a szakirodalomba.

– Mindez a történelmi múlt kötelez bennünket arra, hogy ápoljuk őseink hagyományait, s egy Turul ünnep keretében emlékezzünk meg a 950 éves Rakamazról május 20-án, szombaton a rakamazi üdülőterületen – mondta el érdeklődésünkre Takácsné Bánlaki Anikó alpolgármester, a nagyszabású ünnepség egyik főszervezője.

– Rendezvényünket a hagyomány, érték, minőség gondolatkör jegyében terveztük és szerveztük meg. Szeretnénk, ha ez a nap az igaz magyar emberek, a múltat tisztelők, az értéket igénylők találkozója lenne. Nagy társadalmi összefogással készülünk erre a napra. Köszönet illeti a támogatókat, az önkéntes segítőket a kis óvodásoktól a nyugdíjasokig, s köszönet azoknak is, akik anyagilag is hozzájárultak a rendezéséhez.

KM


Ízelítő a programokból

A nagy Teknősházban interaktív középkori kiállítást rendeznek. Lesz ott többek között mini régészeti ásatás, jurta, viselet- és fegyverbemutató. A város meghirdetett egy rajzpályázatot, a képekből készült kiállítást 10 órakor nyitják meg. A Keleti Gyepű minősítő íjászversenyt rendez, a megnyitó 9.30-kor lesz. Lovasbemutatókat, lovas solymászbemutatókat, középkori harci bemutatókat láthatnak az érdeklődők. A Debreceni Népi Együttes és a Flaska Banda délelőtt és délután is színesíti a programot. A gyerekek számára középkori játszótér, modern játszótér, kisvonat, vízi vonat nyújt majd élményt. Fellép: Kovács Nóri, Vadkerti Imre, a Mandala Dalszínház és Varga Miklós.

Címkék: ,hirdetés