Rakétákat tesztelnek a Nyírségben

Rakétákat tesztelnek a Nyírségben
Nyírtelek – Az európai hadiipar színterére lépett és ott helyet követel a nyírségi bázis. Világszínvonalú hadiipari technológiával lett gazdagabb a nyírteleki HM Arzenál Zrt.

Világszínvonalú hadiipari technológiával lett gazdagabb a nyírteleki HM Arzenál Zrt., ahol megkezdték a vadászrepülőgépek fegyverzetéhez tartozó levegő-föld rakéták tesztelését és karbantartását. Ezt a szolgáltatást nemcsak a magyar légierő számára végzik, hanem egész Közép- és Kelet-Európa térségében felkínálják azoknak az országoknak, amelyek a NATO kötelékében is bevethető vadászrepülőgépeket (Gripen, F-16) tartanak hadrendben, s amelyek képesek a Maverick típusú rakéta hordozására.

– Olyan műhelyt sikerült itt kialakítani, amely ismertté teszi Európa hadiipari berkeiben az ország és Nyírtelek nevét – hangsúlyozta a csütörtöki hivatalos átadási ünnepségen Jeffry Paul Bergfield, az amerikai Raytheon Missile Systems és az Arzenál közötti együttműködés projektmenedzsere. Az Arzenál vezérigazgatója, Bese Ferenc rámutatott: a másfél milliárd forint értékű fejlesztés révén új fejezet kezdődött a társaság történetében.

Rakétás kihívás a spanyoloknak

A Magyar Honvédség történetében is egyedülálló az a program, amely az amerikai Raytheon Missile Systems és a nyírteleki HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. együttműködése révén ért révbe: megkezdték a vadászrepülőgépek levegő-föld rakétáinak tesztelését és karbantartását.

– A sokat támadott és sokszor megkérdőjelezett ellentételezési program szép állomásához érkeztünk: a Honvédelmi Minisztériummal és persze a helyi céggel közösen olyan ipari potenciált sikerült ide telepíteni, amely egyszerre szolgálja a gazdaságot, az itt élő embereket, és szolgálja a magyar véderőt. A hazai javítás és fejlesztés mindig olcsóbb, mint külföldről megrendelni, s ezúttal mi ajánlhatjuk fel a szolgáltatást más országoknak, ez pedig segít forrásokat teremteni újabb beszerzésekhez – méltatta az elvégzett munkát Garamhegyi Ábel külgazdasági ügyekért felelős szakállamtitkár.

Többet tudnak

– A Raytheon sikeres offset-együttműködésként értékeli ezt a programot. Közel egy évig dolgoztunk azon, hogy az itt található teszt és karbantartó üzem csúcstechnológiáját átadjuk az Arzenál Zrt.-nek, amely egyrészt hadiipari szolgáltatás nyújt a Honvédelmi Minisztérium számára, másrészt üzleti lehetőséget teremtett a kelet-magyarországi térség számára – értékelt Jeffry Paul Bergfield projekt amerikai menedzsere.

Bese Ferenc, az Arzenál vezérigazgatója azt emelte ki: a fejlesztés nyugodtabb feltételeket teremt a jelenlegi 250 dolgozó foglalkoztatásásához, s a remények szerint a magyar légierő mellett a Lengyelország, Csehország és Bulgária is megrendelővé válik a Maverick típusú rakéta hadrendbe állításával. Európában eddig egyetlen cég, egy spanyol társaság végzett hasonló jellegű szolgáltatást, de tőlük már modernebb, több mindent el tud végezni a nyírteleki cég.

Kapcsolódó cikkek:

– Nyéki Zsolt –
hirdetés