Rákóczi-szobrot avattak Kárpátalján

II. Rákóczi Ferenc nagyfejedelem szobrát avatták fel a napokban Makkosjánosiban. Az emlékmű a magyarországi Pácin nagyközség adományaként került az ukrajnai községbe.

A beregszászi járási Makkosjánosi és a magyarországi Pácin nagyközség többek közt abban is hasonlít, hogy mindkét település Rákóczi-birtok volt egykoron, s talán ez is motiválta a testvértelepülési szerződés megkötését – írja legfrissebb számában a Kárpáti Igaz Szó. A napokban a páciniak egy tölgyfából készült Rákóczi-szobrot adományoztak a kárpátaljai partnerközségnek.

A köztéri alkotást sárospataki Sárosi Tibor alkotását Barta Márta, Jánosi polgármestere leplezte le, köszönetet mondva mindazoknak, akik támogatták a kezdeményezést. Pocsai Vince és Szilágyi Károly református lelkész Isten áldását kérte az emlékműre, Egressy Miklós görög katolikus paróchus pedig megszentelte azt.


Gyümölcsöző együttműködés

– Három éve vettük fel a kapcsolatot Makkosjánosival, s azóta egyre gyümölcsözőbb az együttműködésünk. Igazi barátokra találtunk, ezért is döntöttünk úgy, hogy Rákóczi-szobrot adományozunk a településnek – idézi Barati Attila, Pácin polgármesterének szavait a Kárpáti Igaz Szó c. lap.

Az ünnepség színvonalát Dévay Nagy Kamilla énekművész előadása emelte.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –
hirdetés