Rákóczira emlékeztek Kisvárdán

Rákóczira emlékeztek Kisvárdán
© Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – Szombaton délelőtt gyülekeztek a várnál a Rákóczi dombormű előtt a kisvárdai Rákóczi Szövetség tagjai és az érdeklődők.

A Rákóczi szabadságharcban Kisvárda, Szabolcs vármegye egyik közigazgatási központja több megyegyűlés színhelye s a megyei adminisztráció székhelye lett, emellett fontos hadsereg ellátási és utánpótlási funkciót is töltött be. A fejedelem, II. Rákóczi Ferenc négyszer járt Kisvárdán. Az első és az utolsó seregszemléjét is a kisvárdai várban tartotta. A település még egyszer utoljára 1711. január végén látta Kisvárda a fejedelmet. Ide hívta össze maradék felvidéki és erdélyi hadait, a vár délkeleti bástyáján állva hadiszemlét tartott – melyről nem tudhatta, hogy az utolsó. A szemle után beszédet intézett katonáihoz: „itt az idő –mondta–, hogy dicső halállal haljunk meg inkább, mit sem a német járma alá vessük magunkat.” Innen ment Vajára január 31–én, hogy tárgyaljon Pálffyval. Ez a történelmi esemény immár 304 éve volt.

Ez alkalommal Dr. Kriveczky Béla a Rákóczi Szövetség helyi elnöke méltatta a Fejedelem történelmi nagyságát. Kiemelve, hogy kitartásával, hajlíthatatlanságával mutat követendő példát ma, valamennyiünk számára. A Győrfi Sándor Munkácsi–díjas szobrászművész alkotását, minden évben elhelyezik a megemlékezés koszorúját a vár falán.

Vincze Péter
hirdetés