egészségügy

2020.05.05. 14:00

Kötelező a maszkviselés

Továbbra is telefonon keressék fel a háziorvost, időpontot kell kérni vizsgálat előtt!

Fotó: MW-archív

A kijárási korlátozások megszüntetésével egy időben több lépcsőfokban indul újra az egészségügyi ellátás is. Mint ismert, a sürgős esetek és a koronavírusos betegek kezelésének kivételével a koronavírus- járvány megfékezése érdekében „tartalékra kapcsolt” az egészségügy is. Dr. Soós Zoltánt, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnökét, háziorvost kérdeztük meg elsősorban a családorvosi praxisok újraindulásáról.

Óránként négy beteg

– Május 4-től új szabályok szerint indult újra a háziorvosi ellátás. Nem áll vissza még a régi rend, nem nyitnak újra a rendelők, nem lehet felkeresni egyeztetés nélkül a háziorvosokat.

A legfontosabb, hogy a rendelőkben továbbra is csak előzetes telefonos bejelentkezést követően lehet megjelenni, amennyiben az orvos a telefonos konzultáció után úgy ítéli meg, hogy személyesen is megvizsgálja a beteget, időpontot fog adni.

Ez azért fontos, mert a járvány féken tartása érdekében kerülni kell a tömeget, a zsúfoltságot – emelte ki a doktor. Majd elmondta, abban az esetben, ha szükséges orvosi vizsgálatra elmenni, a rendelőbe lépéskor maszkot kell viselni, lázat mérnek, kötelező kezet mosni vagy fertőtleníteni, és óránként maximum 4 beteget lehet fogadni, ellátni.

Dr. Soós Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a lázas, köhögő, koronavírusra gyanús betegek kizárólag telefonon kérjenek segítséget, az eddig kialakított rend szerint.

Védőfelszerelésre szükség van

– Az elmúlt 6 hét tapasztalata alapján mi, háziorvosok azt javasoljuk, először mindig telefonáljanak pácienseink, hiszen enyhe tünetekkel a problémáikra tanácsot adunk, gyógyszert javaslunk, többnyire távkonzultációban is orvosolható volt a panaszok jelentős hányada, az elektronikus receptek rendszere is jól vizsgázott az elmúlt időszakban.

Az orvosi recepteket az eddigiekhez hasonlóan telefonon és e-mailben vagy a rendelő postaládájába bedobva fogadjuk rendelési időn kívül is, ebben nem lesz változás. A táppénzes papírokat és egyéb igazolásokat szintén kiadhatjuk elektronikusan – ismertette a főbb szabályokat a doktor.

Mint azt korábban közölték, a gyógyszerjavaslatok, közgyógyigazolások nem járnak le, a vezetői engedélyek is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet ideje alatt, ezek felől nem kell aggódnia senkinek.

Soós doktor hozzátette: a járóbeteg-szakrendelések is fokozatosan térnek vissza, elsőként a sürgős esetekkel. – Kérjük a lakosság fokozott együttműködését, nem fogunk tudni hirtelen minden elmaradt vizsgálatot pótolni! – mondta.

Az arra vonatkozó kérdésünkre, hogy az újrainduláskor van-e elegendő védőfelszerelés az alapellátásban, dr. Soós Zoltán elmondta, hogy ugyan kaptak praxisonként összesen 200 darab sebészi maszkot, és főleg céges felajánlásokból néhány speciális maszk és védőpajzs is eljutott az alapellátásba, de a rendelkezésre álló védőeszközök nagyon rövid időre lesznek csak elegendőek.

Rákérdeztünk a 65 év feletti háziorvosok munkavégzésére is, ugyanis mint ismert, megyénkben meglehetősen elöregedő a háziorvosi korfa. – A jelenlegi miniszteri utasításból az olvasható ki, hogy a 65 év feletti és krónikus beteg kollégáknak is vissza kell térniük a személyes betegellátásba, ami számos kérdést vet fel.

Az ellátásba most visszatérő veszélyeztetett, 65 év feletti kollégák a védőeszköz-juttatásból teljesen kimaradtak, továbbá aggályos őket a járványcsúcson visszahívni a személyes ellátásba. Értük is aggódunk, kérjük ezért is a betegek fokozott megértését és együttműködését – tette hozzá az orvosi kamara megyei elnöke.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában