Rallikrossz – Spici a spiccen kezdte a szezont

Akt.:
Spici szerelőinek lesz munkája, hogy a Skoda rendben legyen a máriapócsi versenyre
Spici szerelőinek lesz munkája, hogy a Skoda rendben legyen a máriapócsi versenyre - © Fotó: slovakiaring
Nyíregyháza – A ralikrosszozó a máriapócsi Oláh Gumi Fesztiválon is mindent megtesz majd a sikerért.

Spici bekezdett, az élen zárta a nyitányt. Március utolsó hétvégéjén a Dunaszerdahely mellett Slovakiaring adott otthont a ralikrossz bajnokság nyitófordulójának.

A Supercars kategóriában Spitzmüller Csaba, azaz Spici végzett ez élen, megelőzve az osztrák Alois Höllert és a cseh Ales Fucsikot. A negyedik helyen Harsányi Zoltán ért célba, mögötte Vass Zoltán és Lukás Cservenyi (cseh) volt a sorrend. A nagy esélyes Kárai Tamás technikai gondok miatt nem jutott a fináléba.

– Egész jól sikerül a kezdés és igen küzdelmes volt – indította a beszélgetést Spitzmüller Csaba. – Két futam is majdnem megpecsételte a sorsunkat, de szerencsére tovább tudtam menni. A cseh Fucsik kétszer összetört, az is kétséges volt, hogy a döntőben rajthoz tudok-e állni. A srácok keményen dolgoztak, így az ötödik helyről startolva sikerült elsőként a célba érni.

– Gyors voltam, futott körben, tiszta körülmények között nagyon jó időket autóztam, ebből láttuk, hogy van esély – folytatta beszámolóját Spici. – Ez az egész hétvégén jól működött, ám a fináléból nagyon hiányzott Kárai Tomi, akinél a technika közbeszólt. Érdekes verseny volt sok pozitívummal és negatívummal is, de hát ez a ralikrossz. A kocsi gyakorlatilag megsemmisült, újjá kell építeni az új autót. Se eleje, se hátulja, iszonyatosan sok munka van vele, de csinálják a srácok.

– A RabócsiRingen is a maximumot akarjuk kihozni magunkból – szólt a közelgő második futamról a népszerű pilóta. – Nekem tetszik a pálya, ám az autónak kevésbé. A Skodának jobban fekszik a csúszós, murvásabb pálya, azokon érzi jól magát. Úgy vélem, a RabócsiRingen most lesz először úgy, hogy jól fogok menni. Tavaly és tavalyelőtt valami titokzatos problémával küszködtünk, aminek titkát az év végén fejtettük meg. Azóta mentünk egy olasz futamot, és a Slovakia Ringet, azaz kettőből mindkettőt megnyertük. Bízom benne, hogy jól fog muzsikálni az autó.

Több vasat a tűzben

– A magyar bajnokság minden futamán részt akarunk venni – tért rá az idei célokra Spici.– A Közép-európai Zóna Trófeában is kipróbálhatjuk magunkat, tavaly néhány futamra ellátogattunk, mindössze egy ponttal maradtunk le a dobogóról. Illetve van ez az új sorozata, a GRC, ami nyáron indul. Igazából még nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy ez miként is lesz, de azzal a gondolattal is kacérkodunk, hogy akár ebbe is belevághatunk. A kettőből az egyikbe bizonyosan – így Spitzmüller Csaba.

Max J. Pucher új nemzetközi sorozata

Mi az a GRC Europe, amit Spici említett? A világbajnokság egyre formásabb, sokak szerint pályaversenyesebb. A szakágat megosztja az új trend, sokak szerint a nyitány, a Forma–1-es pályán rendezett futamokból hiányzott az igazi ralikrossz érzés. A már a RabócsiRingen is versenyző osztrák Max J. Pucher szervezésében megalakult a Global Rallycross Europe, mely idén klasszikus versenypályákkal indul útjára. A versenynaptár első eseménye a május 4–5-én az osztrák Fuglauban tartandó hivatalos teszt.

A nyitóverseny június 29–30-án Franciaországban lesz, majd egy hónappal később a brit Lydden Hill, újabb két hét múlva pedig a portugál Montalegre ad otthont a mezőnynek. Az őszi program szeptember 7–8-án az osztrák Fuglauban kezdődik, majd október 5–6-án következik a magyar, nyirádi helyszín. Az utolsó versenyt pedig a német Buxtehide pályáján rendezik.

Az Oláh Gumi Fesztivál menetrendje:

Április 21., vasárnap
9–9.25: 1. edzés amatőr
9.25–10.35: 1. edzés RNOB+CEZ
10.50–11.15: 2. edzés Amatőr
11.15–12.25: 2. edzés RNOB+CEZ
13.20–14: 1. előfutam Amatőr
14–17: 1. előfutam RNOB+CEZ
17– 18.20: 2. előfutam RNOB (JK, SD, AD, MX5, MK)
18.20–19: 2. előfutam amatőr

Április 22. hétfő
8.30–10: 2. Előfutam CEZ
10.15–10.50: 3. Előfutam Amatőr
10.50–13.45: 3. Előfutam RNOB+CEZ
14–15.45: elődöntő RNOB+CEZ
15.45–16.15: elődöntő Amatőr
16.15–17.30: döntő RNOB+CEZ
17.30–18: döntő Amatőr

RNOB: országos bajnokság
CEZ: Közép-európai Zóna Trófea
Amatőr: országos amatőr sorozat

ML


A szakág kedvelői már nagyon várják, hogy elstartoljanak az autók
Máriapócs - A hagyományoknak megfelelően a RabócsiRingen az Oláh Gumi Fesztivállal kezdődik a hazai szezon.Ha húsvét, akkor ralikrossz és RabócsiRing. Így van ez több mint két évtizede, és most is hagyományosan a máriapócsi pályán indul a ralikrosszozók hazai szezonja. Nemzetközi mezőny A profik p...
hirdetés