Rátették a kezüket a mancsra Nyíregyházán

Akt.:
Korszerű technikával pótolják a letört vasdarabot
Korszerű technikával pótolják a letört vasdarabot - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Megtették az első lépést az oroszlán sérült lábának „meggyógyításához”.

Muzeális érték mentésére érkezett a Basiliskus 3D eltökélt csapata: csütörtökön kora délután a Jósa András Múzeum bejáratánál lévő egyik oroszlán letört lábának pótlására szkenneltek, hogy a mintavétel után majdan milliméterre pontos mesterdarabot tudjanak adni az öntőmesternek. Az Első Nyíregyházi Lions Club az oroszlánokra jellemző erővel fogott össze a múzeummal, majd miután felvették a kapcsolatot a budapesti professzionális céggel, már csak az időpont-egyeztetés volt kérdéses.

Fotó: Pusztai Sándor Fotó: Pusztai Sándor ©

– Olyan komplex 3D szolgáltató központot üzemeltetünk, amely segít a 3D modellezés, 3D szkennelés, 3D nyomtatás és digitális tartalomkészítés világában. Az efféle rekonstrukció precizitást igényel. A szkennelés, a digitális szobrászkodás, az FDM szálhúzás után a mesterdarabot eljuttatjuk az öntőmesternek, vagyis a pótolandó lábrész meglehetősen összetett folyamat – közölte Rozovics Éva contant manager.

Fotó: Pusztai Sándor Fotó: Pusztai Sándor ©

– Az Első Nyíregyházi Lions Club a világszervezet centenáriumi évében frappáns feladatnak gondolta, hogy az évtizedek óta törött láb a régi fényében pompázzon. Megtettük az első lépést, a szkennelést követően újabb munkafázisok következnek, és remélhetőleg a jövő év elején egészülhet ki a sérült testrész – fejtegette dr. Chrabák László, a Lions Club alkormányzója. A lábsztori újabb fejezetét tehát a Basiliskus 3D-nél írják, hogy aztán elkezdődjön az öntés. Értékmentés a javából!

– KM–LTL –
hirdetés