Ravaszság a ravaszdihoz

Nem könnyű túljárni az eszén
Nem könnyű túljárni az eszén
Jármi – Vannak különböző csalisípok, amelyek utánozzák a nőstény róka vágyakozó hangját.

Nagyon sok vadász alig várja, hogy friss hólepel borítsa be a tájat, mert azon nagyon jól meglátszanak a vadak nyomai, s így egyértelműen kiderül, hogy honnan érkeztek, merre mentek tovább az állatok.

Az ilyen időjárás kedvez a legjobban a rókavadászatnak is, bár a dúvadnak számító ravaszdit egyébként egész évben el lehet ejteni.
A Jármiban élő Major Máté és vadászbarátja, Bartha Gergő az elmúlt hetekben rendszeresen kijártak a település határába rókalesre.

Az év jelentős részében ritkán lehet találkozni a ravaszdi állatokkal rejtőzködő és éjszakai ragadozó életmódjuk miatt, azonban januárban és februárban, a koslatás ideje alatt korábban indulnak felfedező útra a vörös bundás vadak, s általában ezt használják ki a vadászok.

Könnyebb az elejtésük

– A közelmúltban az egyik este hat rókát is láttunk, de csak kettőt sikerült elejtenünk. Gergő éppen akkor lőtte meg az egyiket, amikor bújt volna be a kotorékba. Amikor a koslatási – párzási – időszak van, sokkal bátrabbak, figyelmetlenebbek, szinte csak magukkal vannak elfoglalva, ilyenkor könnyebb az elejtésük – mesélte érdeklődésünkre Major Máté. – Hajnalban vagy az esti órákban lehet megfigyelni őket. Mi általában sötétedés előtt egy órával szoktunk kimenni, s várjuk őket, bár az esti mozgásuk attól is függ, hogy milyen idős rókáról van szó. A hím róka a koslatási hanggal hívja a nőstényt, ami válaszol is, s amerről hallja a hím a hangot, arrafelé indul el. Vannak egyébként különböző csalisípok is, amelyek utánozzák például a nőstény vágyakozó hangját. Mi is használunk ilyen sípokat, nagyon jól jön rá a róka.

Okos, rafinált állat

– Sokan nem szeretik a rókavadászatot, pedig hatalmas élmény – folytatta a fiatal vadász. – Nagy kitartást, türelmet és jó lőkészséget igényel ugyanis. Egyrészt azért, mert viszonylag kistestű állatról van szó, és sokkal nagyobb kihívást jelent az elejtése, mint a nagyobb testű állatokat jelentősebb távolságról meglőni. Másrészt okos, rafinált állat a róka, nem könnyű túljárni az eszén, a legkisebb apró mozdulat vagy hang is elég ahhoz, hogy bottal üthessük a nyomát, ugyanis a hallása kiváló.

– Vadászatánál döntő szempont még a szélirány helyes megválasztása is, ugyanis ha rossz a szélirány vagy közel vagyunk a kotorékhoz, könnyen megérzik a szagunkat, biztosak lehetünk abban, hogy a vadászat sikertelen lesz.

Segített az autó lámpája

– Nem fontos lesen ülni, de fedezékbe kell húzódni, mondjuk egy fa mögé beállni. Pár száz méterre vagyunk csak a rókáktól, hiszen a sípok hangja sem hallatszik el jóval távolabbra. Akkor van a legnagyobb esély rókát terítékre hozni, amikor halljuk, hogy a nőstény válaszol a hívó hangra. A napokban is kint ültem a lesen, hallottam a nőstény rókát, s rá 15 percre megjelent a hím.

– Sajnos, tőlem messze voltak, ezért lövést nem tudtam leadni rájuk, de amikor Gergő jött értem, abba az akácosba mentek be, ahol éppen én várakoztam. Az autó lámpájának fényét kihasználva sikerült őket terítékre hozni. A rutinos vadász egyébként a hang alapján meg tudja állapítani, hogy hím vagy nőstény állatról van-e szó, illetve fiatal-e vagy idős a róka – tette hozzá a Major Máté.

KM-MML

Címkék: , ,hirdetés