Megújul

2020.09.25. 14:37

Turisztikai látványossággá válhat a Becsky-Kossuth-kúria

Olyan régiókban újítják meg a várakat és kastélyokat, melyek jelenleg nem számítanak turisztikai attrakciónak.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében összesen 60 milliárd forintból újulhatnak meg hazánk történelmének jeles építményei. Összesen 34 épület kaphatja vissza régi fényét Soprontól egészen Komlódtótfaluig. Ez utóbbi településen pénteken rakták le a felújítás előtt álló kúria alapkövét. A köznemesi uradalom egykori ékköve több mint 640 millió forintból szépül meg, melyből 442 millió forintot az Európai Unió biztosít. A rendezvényen dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára vázolta fel az országos projekt részleteit. Az államtitkár elmondta, olyan régiókban újítják meg a várakat és kastélyokat, melyek jelenleg nem számítanak turisztikai attrakciónak, de a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben idegenforgalmi szempontból is fontossá válhatnak.

− A programnak köszönhetően az elődeink által ránk hagyott épített örökséget nemcsak megőrizzük, hanem meg is újítjuk, hiszen az érintett műemlékek új funkciókkal bővülnek, és szervesen bekapcsolódnak majd térségük gazdaságába, vérkeringésébe – hangsúlyozta az államtitkár. Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos ismertette meg a jelenlévőkkel a kúria történetét, majd kiemelte: az épület nem csupán egy felújításon esik át, hanem a jövőben egy interaktív kiállításnak is otthon ad majd, mely a nemesi lét esszenciáját tárja az érdeklődők elé.

A megszépülő kúria alapkövét dr. György István államtitkár, dr. Virág Zsolt miniszteri biztos Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Román István megyei kormánymegbízott és Szabó Árpád, Komlódtótfalu polgármestere helyezték el.

További részletek a Kelet-Magyarország szombati számában.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában