Református iskola épül Fehérgyarmaton

Akt.:
Református iskola épül a szatmári Fehérgyarmaton
Református iskola épül a szatmári Fehérgyarmaton - © MTI Fotó: Balázs Attila
Fehérgyarmat – Új református iskola épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton, a négymilliárd forintos beruházással, állami támogatással megvalósuló iskolaépület alapkövét vasárnap helyezték el a szatmári kisvárosban.

Az ünnepségen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskolához hasonló intézmények egyszerre biztosítják a gondos nevelést, a színvonalas oktatást és az értékteremtő, értékőrző közösséget.

A város, a járás és a szatmár-beregi térség egyik legszínvonalasabb vezető oktatási intézményének új, többemeletes épületében tizenhat tantermet, központi aulát alakítanak ki, udvarán kézilabdapályát is befogadó tornateremet, sport- és rekreációs udvart, valamint műfüves és több rekortánpályát építenek meg – mondta Seszták Miklós.

A miniszter beszédében úgy fogalmazott, a most elhelyezett alapkő olyan szilárd alap, amelyre biztosan építhetjük a nemzet jövőjét.

“Iskolát építünk, mert nemzetünk fontossági listáján a gyermek az első, a magyar kormány felelősnek érzi magát a nemzet valamennyi gyermekéért, valamennyi családjáért, ezért elkötelezetten támogatja a fejlesztéseket” – jelentette ki Seszták Miklós. Hozzátette, az egyházi iskolák építésével Magyarország erősödik meg, illetve a rend, a biztonság, a család, a tanulás és a munka megbecsülésének értékei szilárdulnak meg.

A miniszter arról beszélt: Magyarország több mint ezer éve áll a keresztény hit és nemzeti identitás alapján, ötszáz évvel ezelőtt a reformáció és a vele együtt elindult folyamatok pedig megerősítették ezt az alapot.

gyarmat1
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke megáldja az időkapszulát a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola új épületének ünnepélyes alapkőletételén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton 2017. október 15-én. A háttérben Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter (b2), mellette Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b), valamint Adorján Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka (j2) és Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese (j). A négymilliárd forintos beruházással, állami támogatással megvalósuló iskola a tervek szerint a 2019. szeptemberi tanévnyitóra elkészül | MTI Fotó: Balázs Attila

A reformáció jubileuma arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek az értékek ma éppolyan fontosak nekünk, továbbra is ezekre alapozva szeretnénk a jövőt építeni – hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter. Megjegyezte, a megújulás a közös értékek megerősítését jelenti, ebben fontos szerepet kapnak az egyházi iskolák, amelyeket egyre több család választ gyermeke taníttatásának helyszínéül.

Tilki Attila, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője Fehérgyarmat és Szatmár eddigi legnagyobb fejlesztésének nevezte a református iskola építését. Elmondta, hazai és uniós programok és pályázatok segítségével 2007 óta több mint 2,6 milliárd forintot kaptak, vagy kapnak a térség gyülekezetei, ebből a pénzből például 64 templomot újítottak fel.

Az iskola kinőtte a jelenlegi belvárosi épületét, ezért volt szükség a fejlesztésre – közölte az ünnepségen Péter Csaba, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere.

A fejlesztés alapkövét Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg. Az ünnepség a református templomban istentisztelettel folytatódott, amelyen részt vett Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.

A tervek szerint 2019 szeptemberében már az új épületben kezdheti meg a tanévet az iskola mintegy 450 tanulója.

– MTI –
hirdetés