Öreg diákok a volán mögött

Dr. Zilahi Zsolt
Dr. Zilahi Zsolt
Az utóbbi időben számos baleset okozói voltak az időskorú autóvezetők. Sokszor autóba ülve nem is gondolunk arra, hogy a volán mögött esetleg rosszul is lehetünk, de ez a kor előrehaladtával gyakrabban fordulhat elő.

Dr. Zilahi Zsolt kardiológus főorvos több dologra is felhívja a szépkorú autósok figyelmét. Azzal kezdte, hogy az egészséges idős emberek esetében is megfigyelhető a figyelem- és koncentrációképesség csökkenése, a reakcióidő megnyúlása, hamarabb jelentkező elfáradás. Emiatt javasolt, hogy kerüljék a nagyforgalmú utakat, a csúcsforgalmi időszakokat – hangsúlyozta a szakember.

Csak kipihent állapotban üljenek volánhoz, gyakori pihenőket tartva vállalkozzanak hosszabb útra. Hasznos, ha nem egyedül utaznak, kísérőjük szükség esetén fel tudja váltani őket. Figyelmeztet arra is a főorvos, hogy alvászavarban szenvedő időseknél – pl. alvási apnoe szindróma, krónikus álmatlanság – fennállhat a nappali aluszékonyság, emiatt  a vezetés közbeni elalvás fokozott veszélye. Különösen kerülni kell a hosszabb, monoton utakat.

Nem okoz gondot a tanulás

- A jogosítvány megszerzésének nincs felső korhatára. A vezetői engedélyhez szükséges az orvosi alkalmassági vizsgálat, amelyet az esetek túlnyomó részében a házi orvosok állítanak ki. Hozzánk már úgy érkeznek a tanulók, hogy ezen átestek, és az idősebbeknél már átfogóbb vizsgálatokat végeznek. Az elméleti oktatáson különösebb gondot nem okoz, hogy az egyik tanuló nem a tízes évei végén jár. Az igaz, hogy az idősebbek már nem úgy tanulnak, mint a fiatalabbak, de egy kis odafigyeléssel a szakoktató visszazökkentheti őket a tanulási folyamatokba.

– Észlelhető probléma a számítógépes vizsgánál jelentkezik, de ott sem a tudással, hanem a gép kezelésének a nem ismerete okozza ezt. A gépjármű kezelésének, azaz a rutinnak a megszerzése viszont egyénenként változó. Volt olyan idős tanuló, aki nagyon könnyen ráérzett erre, de a többségnek egy-két plusz óra jelentős segítséget jelent.

– A forgalom már egy teljesen más dolog. Véleményem szerint ott van a legnagyobb szerepe az oktatónak, és nemcsak szakmai, hanem emberi szempontok szerint is. A koros vezetőkben van egyfajta tartás, amit a rutinos és tapasztalt oktató képes feloldani, így segíti a sikeres vizsgához tanulóját. Az idősebb vezetők már életkoruknál fogva is megfontoltabbak, mint a fiatalok, és ez a megfontoltság tűnik úgy, hogy feltartják és akadályozzák a forgalmat – mondta el Vályogos Zsolt autós szakoktató.

– Sipos Marianna, Kiss Béla –
hirdetés