Régészeti kincsekre bukkantak az épülő kemecsei börtön helyén

Az ásatás helyszíne
Az ásatás helyszíne - © Fotó: magánarchívum
Kemecse – A kutatóárkok egy részéből előkerültek a középső újkőkori megtelepedés nyomai.

Előírás immár hazánkban, hogy minden nagyobb beruházás előtt régészeti feltárásokat kell végezniük a szakembereknek, nehogy az építkezés miatt örökre elvesszenek a múltról valló tárgyak, különböző leletek.

2017 augusztusában a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai a Kemecse határában tervezett börtön munkálataihoz kapcsolódóan végeztek régészeti feltárást. A munkálatokat most különösen indokolttá tette az is, hogy a Homokdomb elnevezésű területet már korábbról is úgy ismerték az archeológusok, mint újkőkori régészeti lelőhelyet.

Az ásatás során több szondaárokkal vizsgálták át a területet. A kutatóárkok egy részéből előkerültek a középső újkőkori megtelepedés nyomai. A régészeti objektumok a korszakra jellemző karcolt vonalakkal díszített cseréptöredékeket és obszidiánból pattintott pengéket tartalmaztak, és egy szabadtéri tűzhely nyomait is megtalálták – tájékoztatta portálunkat Tompa György ásatásvezető régész.

KM0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés