vadásznap

2019.05.30. 16:36

Vár mindenkit újra a megyei vadásznap!

Vadászoknak és civileknek, kicsiknek és nagyoknak jó alkalom a kikapcsolódásra, az ismeretszerzésre.

Mint már beszámoltunk róla, június 1-jén az ibrányi városligetben rendezik meg a megyei vadásznapot, a hivatalos megnyitó 10 órakor lesz. A szervezők a rendezvényre a vadászok mellett civil érdeklődőket is várnak. Kedvcsinálóként közreadjuk Fazekas Gergelynek, a Vadászkamara megyei titkárának gondolatait:

Fogadalmat tesznek

A vadásznapon kétségtelenül a kikapcsolódásé a főszerep. Az ibrányi városligetben most is régi ismerősök találkoznak majd, kicserélik élményeiket, megosztják egymással a családban történt emlékezetes eseményeket. Természetesen többnyire vadászatról esik szó. Nem csak a szórakozásról szól azonban ez a rendezvény.

A megnyitón nagyon komoly események is helyt kapnak. Egyik ilyen az ifjú vadászok avatása. Az archaikus társadalmakban a felnőtté váláshoz avatási szertartáson kellett átesnie a fiúknak. Ez a szertartás él tovább a vadászavatásban: tagjai sorába fogadják a vadászok a felavatottat, mint régen a férfiak a fiúkat.

A 2018-as vadásznaphoz hasonlóan Ibrányban is esküt tesznek majd a közelmúltban vizsgázott vadászok | Fotók: M. Magyar László

Ekkor a színpadra szólított, idei évben sikeres vizsgát tett ifjú vadászok fogadalmat tesznek, melyben a vad tisztelete és a természet szeretete a leglényegesebb momentum, majd emléklapot és ezüst kalaptűt vesznek át. A kalaptű fogja emlékeztetni őket – míg csak vadászkalapjuk lesz –, hogy mikor tették le a nem éppen egyszerű vadászvizsgát és váltak ezzel a vadászok közösségének tagjává.

Nemcsak az ifjú Nimródok, hanem a már több évtizede puskát forgatók számára is emlékezetes esemény a megnyitó. Ekkor adnak át megyei vadászati elismeréseket és kitüntetéseket.

Elismerések, kitüntetések

A kiemelkedő szakmai munkát többnyire a Nimród-­éremmel ismeri el a megyei érdekképviselet. A közösségért, vadásztársaságért végzett áldozatos munkáért pedig a Hubertus-keresztet vehetik át az arra érdemesek. A vadgazdálkodási ágazatban ritkán lehet állami kitüntetést kiérdemelni, így igen nagy becsben tartják a kitüntetettek ezen elismeréseket. Nem ritkán más megyékből is ellátogatnak a barátok, hogy együtt örülhessenek a nagy eseményen.

A kívülállók kevésbé tudják, hogy komoly etikai normák mentén történik a vadászat, melyek között kiemelt szerepe van a vad tiszteletének. A jellemzően cseh és német gyökerekkel rendelkező hazai vadászati kultúra megköveteli a vad ravatalra, más szóval terítékre fektetését. A sebtöret és az utolsó falat szintén alapvető követelmény a vad elejtése utáni tiszteletadásnál.

Az igazán igényes és nem utolsósorban zenei érzékkel rendelkező vadászok pedig kürtszóval búcsúztatják a vadat, amit szigorúan a jobb oldalára kell fektetni, hogy a lelke a test bal oldalán lévő szívből akadálytalanul szállhasson fel. Mindezekről szó esik a rendezvény megnyitóján is, amikor a frissen elejtett őzbakot behozzák a terítékre a színpad elé, miközben a vadászkürt hangjaiból is ízelítőt kapnak a megjelentek. Méltóképpen zárja ezt a sort az ökumenikus Hubertus-mise.

Szakmai bemutatók

Délután már kötetlenebb, de nem kevésbé szakmai programok jönnek. Az őzhívás mikéntje és a vadászkutyák fajtáinak bemutatója legalább annyira érdekes és tanulságos, mint a versenyhorgászok szakmai bemutatója a legmodernebb halfogási módszerekből. A munkakutyák bemutatója mindig elkápráztatja a közönséget, hiszen már-már emberi értelemmel bír egyik-másik eb. A kicsikre is gondoltak a szervezők, hiszen népi játékokkal, rendőrségi ügyességi feladatokkal, íjászattal, céllövészettel, dísz­madár-kiállítással kedveskednek nekik.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában