Régi álma vált valóra a lakosoknak Székelyben

A búcsúhoz méltó kegyeleti hely lett belőle
A búcsúhoz méltó kegyeleti hely lett belőle - © Fotó: Magánarchívum
Székely – Egy település életében gyakran fontos érték egy ravatalozó is, mert szükség van méltó helyre a végső búcsúhoz.

A székelyi önkormányzati tulajdonú köztemető ravatalozója azért is a közfigyelem tárgya, mert a lakosok a rendszerváltás után társadalmi munkával építették. Csakhogy több mint negyedszázad elteltével az épület korszerűtlenné vált, a szakhatósági elvárásoknak sem felelt meg, s megérett a felújításra, bővítésre.

Térburkolatú közlekedő

A beruházást az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok II. ütemű pályázati forrásából finanszírozták, s az elnyert 20 millió forintot az önkormányzat 4 millió forintos saját erővel még meg is toldotta. A Dakó Attila építészmérnök tervei alapján megújult kegyeleti hely ünnepélyes átadásán jelen volt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter is, s az egyházak képviselői pedig megáldották az épületet. A település polgármesterétől, Juhászné Orosz Enikőtől megtudtuk azt is, hogy az önkormányzat – szintén saját erőből – egy térkőburkolatú közlekedő utat is létesített, a köztemető kelet-nyugat irányú útjának részbeni burkolását pedig a kistelepülési önkormányzatok kis összegű támogatást nyújtó pályázatán elnyert 1,6 millió forintból valósítják meg még ebben az évben.

KM
hirdetés