Régiós együttműködés a franciákkal

Régiós együttműködés a franciákkal
A francia Champagne-Ardenne és az Észak-Alföldi Régió 2005 szeptemberében írt alá partnerségi együttműködési megállapodást.

A régiók a tervek szerint elsősorban a mezőgazdaság, a tudományos kutatás, a turisztika, a környezetvédelem, a várostervezés és a logisztika területén cserélnék ki tapasztalataikat.

– Az önök régiójával sikeres együttműködést alakíthatunk ki a legújabb mezőgazdasági kutatási eredmények felhasználása terén – mondta a francia régió elnöke, Jean-Paul Bachy a Megyeházán. – Ismereteink szerint mind a Nyíregyházi Főiskolán, mind a Debreceni Egyetemen jelentős mezőgazdasági kutatóbázisok vannak. Érdemes megvizsgálnunk egymás termelési módszereit, valamint azt is, hogyan tudjuk eladni a termékeket a piacon.

– A mezőgazdasági erőforrások új típusú kiaknázásának lehetőségei mellett érdekel bennünket a Tisza rehabilitációja, valamint a megújuló energiaforrások, például a biomassza felhasználása.

Az egyetemek együttműködése mellett tapasztalatcserét szerveznek a záhonyi és a Vatry logisztikai központ, valamint a debreceni és a Vatry repülőtér között. Lesznek új területek is: a francia delegáció vezetője elmondta, hogy az Észak-Alföldi Régió termálturisztikai jelentőségéről eddig nem hallottak, azt csak most ismerték meg, de a gyógyturizmusban rejlő lehetőségek máris felkeltették az érdeklődésüket.

– Zajácz D. Zoltán –
hirdetés