Rejtett univerzumok, belső valóságok

Nyíregyháza – Kétnapos tudományos konferenciát szerveznek a drogokról.


Pszichedelikus szubkultúra, kokain és morális pánik az 1920-as években, sámánok, drogok, kultúrák, az amfetaminok legális karriere – néhány téma arról a kétnapos tudományos konferenciáról, amelynek a Jósa András Múzeum ad otthont november 13–14-én. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója elmondta: az eseménnyel újabb állomásához érkezik a Jósa András Múzeum és a Nyíregyházi Egyetem közötti együttműködés, a két intézmény ugyanis közösen rendezi meg az eseményt. A Drogok térben és időben, rejtett univerzumok, belső valóság című konferencia fő szervezője Szoboszlay György főiskolai adjunktus, aki azt mondta, az ingyenes előadásokra a középiskolásokat és az egyetemistákat is várják, de természetesen bárki csatlakozhat, akit érdekel ez a téma.

Egy nap az életünkből

A konferencia első napján három téma köré szerveződnek a délelőtt 9-kor kezdődő előadások: az egyik a gyógyászat és határvidéke, a másik a drogpolitika, a bűnözés és kriminalizáció, a harmadik pedig a drog csókja, majd négy órától az Egy nap az életünkből című filmet nézhetik meg az érdeklődők, akiket a vetítés után beszélgetésre hívnak. Másnap, november 14-én is délelőtt 9 órakor kezdődnek az előadások, amelyek egyrészt folytatják az előző napi témákat, és kiegészülnek a drogok, rítusok, kultúrák szekcióval.

Mesterséges mennyország

Az előadók között lesz Sze­lestei Miklós, aki a kannabisz gyógyászati szerepéről beszél, Topolánszky Ákos a drogpolitika változásait foglalja össze, Karádi Zsolt Baudelaire és a mesterséges mennyországok címmel tart előadást. Csekéné Jónás Erzsébet Dosztojevszkij és a játékszenvedély mint narkotikum tematikát járja körbe, míg Orbán-Schwarzkopf Balázs a Kádár-korszak titkos állami drogkereskedéséről tart előadást.

KM
hirdetés