Rekord árvíz várható a Hernádon

Két vizimentő-bázist alakítanak ki Borsod megyében a Hernádnál – döntött hétfőn az Országos Katasztrófavédemi Főigazgatóság.

A bázisokon motorcsónakokkal tűzoltók teljesítenek majd szolgálatot. Mindez elővigyázatosság, feltehetően nem kell majd embereket menteni a Hernád mentén – mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője. A folyón minden eddiginél nagyobb vízállás várható.Az egyik bázist Encsen, a másikat Hernádkércsen állítják fel. A csónakokat abban az esetben használnák, ha a Hernád áradása miatt a folyó közelében élőket menteni kellene. A helyi vízügyi igazgatóság tájékoztatója szerint a Hernádon várhatóan a 2004-es legmagasabb szintet meghaladó árvíz vonul le.

Hétfőn összesen 250 tűzoltót vezényeltek az árvizi védekezésre Borsod megyében – mondta el Dobson Tibor. Napközben 20 határőr is érkezett a Hernádhoz, kedden pedig várhatóan 100 katonát csoportosítanak a térségbe.

A folyó mentén egyébként nem épült ki összefüggő védvonal. Több települést – ilyen például Gesztely, Tornyosnémeti, Hidasnémeti is – községi körtöltések védik. Itt a védekezés a helyi önkormányzatok feladata, ugyanakkor a helyi vízügy és a katasztrófavédelem minden segítséget megad a településeknek. Homokzsák és homok van elegendő – olvasható a Borsod Megyei Önkormányzat közleményében.

A megye folyóin 232 kilométeren van I. fokú, 43 kilométeren II. fokú, 137 kilométeren pedig III. fokú készültség.
hirdetés