Rekord mértékű működőtőke érekezett az országba az év első negyedévében

Az év első négy hónapjában több mint 2 milliárd euró értékű közvetlen külföldi tőkét fektettek be a vállalkozások Magyarországon. Ez a valaha mért legnagyobb működőtőke-beáramlás – adta hírül pénteki közleményében a gazdasági tárca a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett adatokra hivatkozva.

A közlemény kitér arra, hogy a rekordban szerepet játszik a MOL gázüzletágának értékesítése nyomán keletkezett tőkebeáramlás is.

Részvény és egyéb részesedés formájában január és április között csaknem nettó 944 millió euró, az előző évit több mint háromszorosan meghaladó értékű friss külföldi működő tőke érkezett Magyarországra. Ebből csaknem félmilliárd euró volt a Mol gázüzletágának eladásával összefüggő részvénytőke-beáramlás.

Az újra befektetett jövedelem értéke 579 millió euró, az előző évinél 123 millió euróval magasabb volt. Az egyéb tőkemozgások formájában megvalósult működőtőke-beáramlás az első negyedévben 486 millió eurót ért el, ami 212 millió euróval magasabb az előző év azonos időszakánál – áll a közleményben.
hirdetés