Aegon Irodalmi Díj

2020.03.03. 11:52

A nyíregyházi író műve is esélyes

Csabai László A vidék lelke című könyve is szerepel az irodalmi díjra esélyes alkotások között.

Csabai László

Fotó: Sipeki Péter

Tizenöt éves Magyarország legrangosabb független irodalmi díja, az Aegon Művészeti Díj. Ettől az évtől az Aegon Irodalmi Díj nevet viseli az elismerés, ami a kortárs irodalmat és az olvasás szeretetét népszerűsíti.

A jelölési struktúra is megváltozott: egy 7 tagú szakértői testület választotta ki, hogy melyik az a húsz alkotás a tavalyi kortárs magyar szépirodalmi termésből, amely érdemes lehet az elismerésre.

Húszból öt lett

Csabai László | Fotó: Sipeki Péter

A húszas listát egy öttagú zsűri (Fáy Miklós kritikus, Lévai Balázs rendező, producer, Ott Anna irodalomszervező, Szabados Ágnes műsorvezető-szerkesztő és Széchenyi Ágnes irodalomtörténész) leszűkítette, így a napokban összeállt a szűk lista, amelyen már csak öt könyv maradt.

Óriási siker, hogy az öt végső esélyes között ott van a nyíregyházi író, Csabai László műve, A vidék lelke is, mellette Barnás Ferenc Életünk végéig, Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb, Láng Zsolt Bolyai és Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című műve került a döntőbe.

Váratlan, erős és izgalmas

A lista a szakértők szerint váratlan, erős és izgalmas: van rajta első kötetes és már Ae­gon-díjas szerző, történelmi nagyregény, novella és vers is.

Mindegyiküket szakavatott módon, ugyanakkor személyes és szenvedélyes olvasói élményeik felől ajánlják a zsűritagok.

Fáy Miklós szerint „…öröm olyan könyvet olvasni, ami tudja a szabályokat és tiszteli a szabályokat”, és Csabai László A vidék lelke című triovellás kötete épp ilyen.

Fáy nagyra értékeli azt a teljesítményt is, hogy az ötvenes évekről szóló szövegek ­valóban a kor stílusában íródtak.

Az Aegon Irodalmi Díj zsűrije tavasszal ismét összeül, hogy eldöntse, az öt esélyes mű közül melyik legyen a díjazott, az ünnepélyes sajtótájékoztatót április 22-én tartják.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában