Rekordprémium a német válogatottnak

300 ezer eurót (75 millió forint) kapnak fejenként a német játékosok, ha megnyerik a világbajnokságot. Ez a valaha volt legnagyobb prémium, amit a német szövetség felajánlott.

A mostani rekordösszegről még 2005 márciusában állapodott meg egymással a csapatkapitány Michael Ballack vezette játékostanács és a német szövetség elnöke, Gerhard Mayer-Vorfelder. A tárgyalások után Ballack azt mondta, hogy tisztában vannak az összeg nagyságával, mindazonáltal csak óriási szerencsével nyerhetik meg a hazai rendezésű vébét.

Folynak a találgatások Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány jutalmáról is, sajtóhírek szerint a tréner 1 millió eurót kasszíroz, ha diadalra vezeti csapatát. A német szövetség az értesülést nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta, amikor közölte, a csapat néhány edzőjével külön megállapodást kötött. 

A csapat egyébként csak akkor kap pénzt, ha legalább a legjobb 8 közé jut. Ha a csoportkör után kiesik a 16 között, nem jár prémium. A negyeddöntőért 50 ezer, az elődöntőért 150 ezer eurót tehetnek zsebre a német sztárok.

Négy évvel ezelőtt, a 2002-es dél-koreai-japán vébén még “csak” 92 ezer euró volt a célprémium a győzelemért.

1954-ben, a magyarok ellen megnyert döntő után Fritz Walterék 2500 márkát és egy színes tévét kaptak jutalmul a történelmi sikerért.

Az 1974-ben világbajnok Beckenbauer és társai 60 ezer márkát és egy Volkswagen bogarat vihettek haza. Az 1990-es győztesek fejenként 130 ezer márkával gazdagodtak, plusz a mai napig részesdést kapnak a szövetség reklámbevételeiből.
hirdetés