Rekordszinten tetőzött a Hernád Hidasnémetinél

Már a 3-as főút több szakaszát is le kellett zárni a vízátfolyás miatt. Borsodban összesen 13 utat öntött el a Sajó és a Hernád vize.

Hétfő este 434 centiméterrel tetőzött a Hernád Hidasnémetinél, ez a vízállás 19 centiméterrel meghaladja a 2004. évi eddigi rekordot. A folyó a tetőzés óta igen lassan apad, nyolc órán át 430 centiméteren stagnált a víz szintje, kedd reggel 428 centiméteres vízszintet mértek – közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) ügyeletese. Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője arról számolt be, hogy a legkritikusabb helyzet kedd reggelre virradóra Hernádkércsen alakult ki, itt hét házat már körbe fogott a víz, ezért leállították a – víz, gáz, villany – közműveket. Hozzátette: a védekezés jelenleg is tart, még senkit sem kellett az utcából kitelepíteni. Az éjszaka Hernádkércs, Nagykinizs és Pere térségében kétszázötven tűzoltó segített az árvízi védekezésben az önkormányzati területeken és az állami védműveken – közölte.

Azt mondják: nem költöznek 

Hernádkércsen az Arany János utcát teljesen elöntötte a víz, már a homokzsákok sem igazán képesek felfogni az áradást attól, hogy be ne menjenek a házakba. Hat család kitelepítéséről beszél Luterán András polgármester.

Az itt lakók azonban azt mondják: nem hagyják el házaikat. Jelenleg Hernádkércsnél a legkritikusabb a helyzet, mint azt a polgármester megjegyezte, ilyen magason még egyszer sem állt a víz, és további növekedés várható. Pillanatnyilag emberhiánnyal küszködnek , azok a lakosok, akik eddig közterületen védekeztek, a saját lakásaik védelmével vannak elfolgalva, ők egész éjszaka dolgozta, mint ahogy a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársai is.

Arra kérte a képviselőtestületet, hogy feleségeikkel együtt vegyenek részt az elhárítási munkákban, de segítséget kért Kiskinizsről és Halmajról is. Hernádkércs Arany János úti szakaszát az áramszolgáltató áramtalanította. A település Halmaj irányából csak traktorokon vagy terepjárókon közelíthető meg, Felsődobsza irányából nehezen, egyedül Megyaszó felé járható még a közút.

SFL

Kapcsolódó cikk:
Rekordméretű ár a Hernádon
Uszadékon akadt fenn a halott gyermek
Újabb hírek a Hernád menti településekről
Tizenöten már kiköltöztek Hernádkércsen
Katasztrófaturisták és segítők a Pisztrángtelepen
Megtalálták az elsodort gyermek holttestét
Kritikus a helyzet a Hernád mentén
Csend van Hernádkércsen
Lezárt utak Dél-Borsodban
Több utat lezártak az árvíz miatt

Hernádkércs: a polgármester köszönetet mondott
Árvízhelyzet Borsodban – összefoglaló
További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek


hirdetés