Rekordtartó régi magyar bankjegyek

Holmár Zoltán történész, kezében a különleges bankjegyekkel
Holmár Zoltán történész, kezében a különleges bankjegyekkel - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Egy papírpénz sem volt annyi ideig forgalomban, mint a jó öreg piros 100 forintos.

Az idén júliusban volt 20 éve, hogy bevezették a tízezer forintos bankjegyet, amelyet további új, azonos méretű és hasonló külalakú címletek követtek 1999-ig. A magyar papírpénzek 255 éves történetében azonban voltak olyan egyedülálló darabok, melyek különböző tulajdonságaikkal, rekordjaikkal vonultak be a magyar forgalmi bankjegyek történetébe. Ezek közé tartozik az első magyar bankjegy, mely a 2 forintos „Kossuth-bankó” volt, és 1848. augusztus 6-án került forgalomba. Kossuth Lajos azzal próbálta stabilizálni az ország pénzügyi helyzetét, hogy önálló magyar bankjegyet bocsátott ki forint néven. A szabadságharc kitörése után az ország magyar ellenőrzés alatti területein ez a papírpénz volt forgalomban.

A kényszer diktálta

Bankjegyeink közül voltak olyan egyedülálló darabok, melyek az extrém méreteikkel vonultak be a forgalmi pénzeink történetébe. Ilyen volt az 1920. január 1-jei keltezésű 10.000 koronás, mely a valaha készült legnagyobb méretű magyar bankjegy címét vívta ki magának a 214 mm-es szélességével és 145 mm-es magasságával. A két évvel később megjelenő 25.000 koronás is ugyanebben a méretben készült el, s csupán színében és névértékében különbözött az 1920-as címlettől.

A legkisebb méretű magyar bankjegyet a „Kossuth-bankók” ellenpólusaként nyomtatott „Almásy-bankók” között kell keresnünk. Amikor a bécsi udvar az 1848–49-es szabadságharc osztrák katonai kiadásait saját bevételeiből már nem tudta fedezni, elhatározta, hogy kényszerforgalmi papírpénzeket bocsát ki. Ezeket a papírpénzeket az aláírójukról, gróf Almásy Móric császári kamarásról a népnyelv „Almásy-bankók”-nak nevezte el. 1849. augusztus 10-én jelent meg a 62 mm széles és 43 mm magas 6 krajcáros bankó, mely a legkisebb mérete mellett a legkisebb címlet címét is magáénak tudhatja.

A legkisebb lett a legnagyobb

Egy papírpénz sem volt annyi ideig forgalomban, mint a Kossuth Lajos képével díszített, piros 100 forintos, 50 évig szolgálta a magyar készpénzforgalmat, s ez idő alatt 4 különböző magyar címerrel 13 kiadást élt meg. 1948. augusztus 14-én a legnagyobb címletként jelent meg, míg 1998. december 31-én a legkisebb értékű pénzjegyként vonták ki a forgalomból. A legrövidebb ideig pedig a százmillió-B pengős bankjegy szolgálta ki a magyar készpénzforgalmat, mely 1946. július 11-én jelent meg, de 20 nappal később, július 31-én már be is vonták. Ez a valaha készült legnagyobb címletű forgalmi pénzünk.

Kossuth Lajos arcképe is ismerős lehet számunkra, hiszen ő volt az a történelmi személy, aki a legtöbbször, mintegy 9 alkalommal szerepelt papírpénzeinken.

KM


Tudta-e?

A legtöbb hazai bankjegy, mintegy 26 különböző címlet tervezése Helbing Ferenc (1870-1958) grafikus nevéhez fűződik, akinek pénzjegytervezői munkássága az 1919-es 10 és 20 koronásoktól kezdve az 1920-as évek korona államjegyein át az első pengő bankjegyekig tartott.

Címkék: , ,







hirdetés