Remegett keze-lába: élete első harcsáját fogta

Vass István Miklós a harcsával
Vass István Miklós a harcsával - © Fotó: magánarchívum
Levelek – Kétszer is csengetett a kapásjelző a Leveleki-víztározó partján.

Még csak április elejét mutatja a naptár, de Vass István Miklós Nyíregyházán élő horgász máris túlszárnyalta súlyban a tavalyi összesített fogását.

Kárász ficánkolt a horgon

Igaz, ez nem volt nehéz, ugyanis tavaly 28 alkalommal próbálkozott a tavak partján halfogással, s mindössze egy 2 kilogrammos pontyot fogott, a napokban azonban a Leveleki-víztározónál egy 5,5 kilogrammos harcsát akasztott meg.

– Az elmúlt szombaton a kora esti órákban érkeztem a horgásztóhoz, s Kocsis Ferenc halőr tanácsára elfoglaltam az egyik stéget az apagyi oldalon. Azt mondta, garanciát vállal arra, hogy ott harcsát fogok. A legjobb időszak ugyanis a harcsa megfogására április első pár hete, mert aztán elfészkelnek a harcsák és május elején meg is kezdődik a horgászati tilalmuk – elevenítette fel élményeit lapunk kérésére Vass István Miklós.

– Este háromnegyed nyolc körül a stégtől csupán pár méterre dobtam be a stupekes felszerelést, amelyen egy élő kárász ficánkolt. Telt-múlt az idő, majd 22 órakor megszólalt a kapásjelző csengő. Bevágtam, de mivel könnyedén tudtam tekerni a damilt, letettem a botot azzal a gondolattal, hogy nincs meg a hal, meg mivel jó helyre volt bedobva, minek is szedjem ki. Csakhogy akkor megint megszólalt a kapásjelző, s én ismét bevágtam, s 2-3 perces fárasztás után már a parton volt a 97 cm hosszú 5,5 kg súlyú hal. Életemben még sohasem fogtam harcsát, talán mondanom sem kell, remegett kezem-lábam.

Most még a mélyhűtőben

– Tavaly több éjszaka is próbálkoztam a Leveleki-víztározónál harcsázni, de nem sikerült megfognom egyet sem. Nagyon örültem életem első harcsájának, a család is a csodájára járt. Most egyelőre a mélyhűtőben van a zsákmány, majd nyáron készítünk belőle halászlevet. Egyébként azon az éjjelen volt még két ígéretes kapásom, de figyelmetlen voltam, azokat már nem tudtam fogni, de így is boldogan és elégedetten tértem haza. A sikeren felbuzdulva a hétvégén is szeretnék menni harcsázni, amíg tart ez a mostani jó idő.

MML
hirdetés