Remek játékkal közel volt a bravúrhoz

Marci nagyon sok parádés megoldással rukkolt ki az Arthur Ashe Stadiumban
Marci nagyon sok parádés megoldással rukkolt ki az Arthur Ashe Stadiumban - © Fotó: AFP
Nyíregyháza – A harmadik szettben 4:2-ről nem sikerült nyernie a nyíregyházi teniszezőnek, párosban sem sikerült.

Djokovicsnak vajon ki lesz nagyobb ellenfele, a meleg, vagy Fucsovics Márton? Ezt elemezgette az egykori világsztár, televíziós szakértő Mats Wilander, amikor a két említett teniszező belépett a világ legnagyobb teniszstadionjában az Arthur Ashe Stadiumba.

Meccsen először találkoztak

Az US Open (53 000 000 dollár, kemény pálya) férfi egyesének első körében a világranglistán hatodik, remek formában lévő szerb világklasszis és a világranglistán negyvenegyedik Fucsovics Márton úgy kezdett el melegíteni helyi idő szerint délután kettőhöz közeledve, hogy a levegő hőmérséklete harminc fok fölött volt, ám a pályaborítás még forróbbá tette a körülményeket.

A két teniszező már edzett egymással de ez volt az első mérkőzésük. Igen illusztris helyen. Djokovics kezdett és biztosan hozta az adogatását. Sőt, a hétfőn Alex Zverevel egy órát edző Marciét is elbrékelte, majd újra hozta sajátját. Amikor bejöttek az első adogatásai, akkor nem sok esélye volt Marcinak. A másodikkal már jóval több sikerült is.

Egyre jobban belelendült

Aztán beindult Marci, hozta az első adogatásait és sikerült is szépítenie 4:1-re., semmire hozta az adogatását. Ezzel az önbizalma is nőtt és a következő játékát is behúzta, mégpedig semmire, ezzel visszaadta a kölcsönt. Egy ide, egy oda és Djokovics szempontjából 5:3 volt az állás. A legnagyobb csatát és a legszínvonalasabb teniszt az első szett utolsó játéka hozta, sajnos, végül a szerb nyerte.

A folytatásban Marci hozta az adogatását, miként Djokovics is. Aztán egyre jobban belelendült a nyíregyházi teniszező, és fizikálisan is bírta, talán még jobban is az ellenfelénél. Olyannyira, hogy 2:1-re vezetett. Djokovics szervák előtt a labda pattogtatásával húzta az idő (pihenhetett) és nagyon koncentrált. Be is húzta az adogatását. Aztán Marci 15:30-ról hozta a sajátját, ami felbosszantotta ellenfelét, aki földhöz vágta ütőjét, amiért figyelmeztette a mérkőzésvezető. A szerb előny helyett hátrányba került kettős hibájával Marci élt a lehetőséggel és 4:2-re vezetett. Aztán folytatódott a csoda, és egy parádés fonák után jött az 5:2. A meleg egyre inkább megviselte a szerbet, a vérnyomását is megmérték. A pihenőt jó tett Djokónak, mert hozta az adogatójátékát. Aztán jött Marci és az első szettlabdáját értékesítve egalizált.

Az új szabály szerinti pihenő

A harmadik szettben hatalmas esélyt szalasztott el Marci, hiszen már 4:2-re vezetett, amikor Djokovics brékelt, majd miután hozta a sajátját, újfent elvette a Marciét és 6:4-re behúzta a játszmát. Az új szabály szerint, mivel a levegő hőmérséklete és a páratartalom egy bizonyos határt elért, a játékosok kérhettek tíz percnyi pihenőt.

Ez jót tett Djokovicsnak, mert az első játékot nullával zsebelte be, majd Marci adogatásnál a negyedik bréklabdát értékesítette. Ezzel nagy előnyre tett szert, Marci is fáradt és a hajója süllyedni látszott. Sajnos, így is lett mert Djokovics a győzelem ízét megérezve egyre magabiztosabb lett és a végén zsinórban tíz nyert játékkal érvényesítette a papírformát az egy perccel több mint három órás meccsen.

Fucsovics Marci remekül helytállt, időnként igazi klasszismegoldásokkal tartotta a lépést – gyakorta meg is előzve – a legjobb formában lévő férfi teniszezővel. Igaz, kikapott, ám az a mérkőzés akár másként is zárulhatott volna. Kikapni sohasem jó, de így lehet…

Egyórás meccs párosban

Fucsovics Marci szerdán ismét pályára lépett, hiszen a francia Jonathan Eysseric oldalán párosban is indult. Az első fordulóban a német Philipp Petzschner és Tim Pütz párosával játszottak és sajnos itt sem termett babér. Az egyes sokat kivehetett Marciból, hiszen a németek 6:1, 6:2-re nyertek egy óra alatt.

Lendl előtt

Marci az világelit tagja. Cincinattiben éppen a szerdai győztes Djokoviccsal tréningezett. Kedden a világranglistán negyedik Alexander Zverev kérte meg egy másfél órás edzésre.

Márpedig az ideális edzőpartner tudásban szinte egyforma a másik féllel. Gyakorlásukat az egykori Rettegett Iván, azaz Ivan Lendl is látta. A nyolcszoros Grand Slam-bajnok nemrégiben csatlakozott Zverev edzői stábjához.

KM-MTI
hirdetés