Rendhagyó osztályfőnöki óra a tűzoltóságon

Rendhagyó osztályfőnöki óra a tűzoltóságon
© Fotó: katasztrófavédelem
Nyíregyháza – Szerdán délelőtt a nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnázium 11. D osztályos diákjai a nyíregyházi tűzoltók múltjával ismerkedhettek meg rendkívüli osztályfőnöki óra keretében a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon, ahol a jelenleg készenlétben tartott eszközöket is megtekintették a diákok.

Dr. Bene János, címzetes múzeumigazgató, történész fogadta a diákokat a tavaly a Dr. Konthy Gyula nevét felvett emlékhelyen, majd a nyíregyházi tűzoltóegylet 1884-es magalakulásától egészen a tűzoltóereklyék előkerüléséig, vagyis 1986-ig foglalta össze a nem kevés múlttal és eseménnyel rendelkező testület életét.

A legnagyobb kitüntetés 1906-ban érte a nyíregyháziakat, mert mint egyetlen magyar egyesületet az országos szövetség felkérésére a Milánóban tartott nemzetközi kongresszuson és versenyen az első helyezést érték el- emelte ki Bene János.

A kiállított tárgyak, egyébként kalandos történeten mentek keresztül tette hozzá, hiszen a nemesfémből készült serlegeket a II. ukrán front érkezése előtt a tűzoltók magukkal vitték egy ládában először a Dunántúlra, majd egy Linz melletti táborba. Innen, csak egy ásatás után 1986-ban sikerült előkeríteni azokat, amelyek előbb a Jósa András Múzeumban voltak láthatók, majd 2000-ben kerültek át az ereklyék a mai Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság épületébe és amely feltáráson maga Bene János is részt vett.

Az előadást követően a résztvevők a Dr. Konthy Gyula Emlékhelyen a kiállított értékeket és a mai eszközöket is megtekinthették a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés