Rendkívüli képviselőtestületi ülés a szerencsi cukorgyár ügyében

Rendkívüli képviselőtestületi ülés a szerencsi cukorgyár ügyében
Szerencs – Megkezdődött a képviselőtestületi ülés Szerencsen, amit a cukorgyár lehetséges bezárása és annak a következményei miatt hívtak össze.   

Várakozásoknak megfelelően indulatoktól és vádaskodásoktól sem mentes rendkívüli önkormányzati testületi ülés zajlik Szerencsen, amit azért hívtak össze, hogy a cukorgyár bezárása miatti helyzetet elemezzék és lehetséges jövőbeni megoldásokat keressenek.

Az önkormányzati képviselők sorban mondták el ezzel kapcsolatos véleményüket, többen gyásznapot emlegettek és a város gazdasági ellehetetlenülésétől tartanak, hiszen több száz munkahely szűnik meg, és százmilliós nagyságrendű adóbevételtől is elesik a város.

Dr. Pokol Balázs, a Mátra Cukor Zrt. igazgatósági tanácsának elnöke a számok tükrében vezette le, hogy miért következhet be a gyár bezárása. Megfogalmazása szerint az Európai Unió és a világ akarata valósul meg most, aminek elszenvedője a magyar, ezen belül a szerencsi nagy hagyományú cukorgyártás is. Az unió ugyanis engedett a földgolyó más pontján – Thaiföldön, Brazíliában – olcsóbban előállító cukorgyártóknak, akik protekcionizmusról beszéltek, ami szerint sértette a szabadkereslet elveit az, hogy az unió területét szigorú vámmal védte Európa. Mondandójának későbbi részében arról is beszélt, hogy az unió azonban a termelésből kiszállókat kárpótolja, majd rámutatott arra is, hogy Európa számára nagy kockázattal jár, ha a cukortermelés leépítik, ha ugyanis a néhány éven belül fordulat következik be, akkor utólag csak azt mondhatnánk, hogy vesztettünk.

Az önkormányzati képviselők felszólalása között Visi Ferenc azt mondta: Ha az EU akarotát a továbbiakban is így teljesítjük, kivágathatják velünk a szőlőket, nem termelhetünk akár búzát és kukoricát sem . Véleménye szerint ez nem szabadverseny, hanem az unió diktatúrája.

Dr. Máhr Andrásszakállamtitkár később erre úgy reagált, hogy az unió játékszabályai adottak, piacgazdaságban élünk, ezt tudomásul kell vennünk, Szerinte a kormányzat és a minisztérium olyan szociális tevet fogad majd el, ami a szerencsen és más helyen bezárt cukorgyárak munkaerőfoglalkoztatását elő segíti.

Dr. Takács István önkormányzati képviselő azt javasolta, hogy a munkaváltást jelző kürtszó ezentúl mindennap 14 órakor szólaljon meg, mint ahogy ez 120 éve történik.

Kapcsolódó cikkek:

 • 86 millió euró járna a szerencsi cukorgyárbezárásáért
  Van egy kis esély, hogy megmaradjon a bezárásra ítélt Szerencsi Cukorgyár. „A cégvezetés valóban bejelentette gyárleállítási szándékát, de a folyamat még nem visszafordíthatatlan” – nyilatkozta lapunknak Pokol Balázs.
 • Vége az édes életnek a földeken
  Az utolsókat rúgja a hazai cukorgyártás, a termelők kénytelenek növénykultúrát váltani. Egyáltalán nem szerencsés kimenetelű egyeztetés végén bezárják a szerencsi cukorgyárat is.
 • Szerencsi cukorgyárbezárás: nyilatkozni tilos?
  Tárgyaló delegáció érkezett a szerencsi polgármesterhez a gyár bezárása ügyében.
 • Bezárják a szerencsi cukorgyárat
  Nincs elegendő cukorrépabeszállítói szerződés, ezért bezárni kénytelen a Mátra Cukor Zrt. a 120 esztendős múltra visszatekintő szerencsi cukorgyárat. Ezzel 111 dolgozó munkahelye szűnik meg.
 • Megmaradhat-e a szerencsi cukorgyár?
  Újabb két euróval megemeli a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a cukorrépa felvásárlási árát. Lesz-e elég beszállítója a szerencsi cukorgyárnak?
 • Végveszélyben a szerencsi cukorgyártás
  Az EU által diktált feltételekkel veszélybe került a magyarországi cukorgyártás léte. Ezzel együtt veszély fenyegeti a 120. kampámyára készülő szerencsi cukorgyárat, a benne dolgozó közel 150 dolgozót és a cukorrépatermelőket.
hirdetés