Rendkívüli közgyűlésen a fagykár és az ESZOSZ-károsultak ügye is – “A kisvasút legalább Sóstóig működjön”

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – A fagy már csak ilyen: nem pusztán akkor hat, amikor a hőmérő higanyszála nulla fok alá kúszik, hanem a következményeivel is befolyásolja a hangulatot. Így fordulhatott elő, hogy a szerdai, rendkívüli ülésen „fagyos” volt miliő, amikor a nyolcadik napirendi pontot tárgyalták a megyeháza Bessenyei-nagytermében.


Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának elnöke megerősítette, hogy együtt kell benyújtani az április 21-ről 22-re virradóra keletkezett fagykárokra és az idei évre vonatkozó egységes mezőgazdasági támogatási kérelemeket.

– Szabolcs-Szatmár-Beregben a nagykállói és a nyírbátori járásban a legjelentősebb a fagykár, amely csaknem az egész megyét érinti. A támogatást a gazdasági év lezárása után kapják majd meg a károsultak, amelynek feltétele – az uniós szabályok szerint – hogy a veszteség elérje a 30 százalékot. A további károk mérsékléséért nagy gondot kell fordítani a növényvédelemre, a fagy okozta sebek ugyanis teret engednek a fertőzéseknek.
Az előterjesztést megvitatták a képviselők, és közös álláspontot alakítottak ki.

Napirenden kívüli felszólalásában dr. Helmeczy László a kisvasút feltámasztását, Adorján Béla a megyei kórházak fejlesztését, dr. Veres János pedig az ESZOSZ-károsultak megsegítését szorgalmazta. Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke válaszaiban közölte: „megvizsgálandónak tartom, hogy a kisvasút legalább Sóstóig működjön”; „jó lenne nem mindig farkast kiáltani, ha átalakul az egészségügy, ugyanis több mint 20 milliárd forintból modernizálódott a szegmens”; „tájékozódok az ESZOSZ-károsultak ügyében”. Elfogadták a Kölcsey Televízió és az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. üzleti tervét, a rendkívüli megyei közgyűlési ülés korántsem fagyos hangulatban ért véget.

KM

Megyenapi ünnepség

A megyei önkormányzat és a nyírbogáti önkormányzat szervezésében a nyírbogáti református templomban pénteken 14 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődik a megyenapi ünnepség. A kitüntetések átadását követően a községháza közösségi terme ad otthont a kulturális műsornak. A tájházban kiállítás nyílik a nyírbogáti írásos és tárgyi emlékekből.
hirdetés