Rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ BT

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn rendkívüli ülést kezdett, hogy megvitassa az izraeli hadseregnek a Szabadság Flottilla elnevezésű gázai segélyszállítmány ellen intézett rajtatütését.

Az akcióban a legutóbbi híradások szerint kilencen haltak meg. Az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu sajnálatát fejezte ki az áldozatok miatt. Az izraeli hadsereg akciója a nemzetközi közösségben heves felháborodást, és világszerte tüntetéseket váltott ki.

Az izraeli haditengerészet egységei hétfőn hajnalban egy palesztin aktivistákból álló hajókonvojra támadtak rá, amely az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet felé tartott. A rajtaütésben a legutóbbi híradások szerint 9-en haltak meg. A három teherhajóból, és három utasszállítóból álló flottilla több mint hétszáz aktivistát, tízezer tonnányi építőanyagot, és egyéb segélyt akart a Gázai övezetbe szállítani – amelyet 2007 óta tart blokád alatt a zsidó állam. Az izraeli kormány az akció előtt azt állította, hogy a segélyszállítmány csak a sajtónak szól – ezért előre jelezték, hogy fel fogják tartóztatni az aktivistákat.

Izrael szerint a rajtaütés közben az aktivisták kezdték az erőszakot. A halálos áldozatok többsége állítólag török állampolgár. Az izraeli haditengerészet kommandósai közül öten sebesültek meg, ketten súlyos állapotban vannak. Az akció világszerte felháborodást, sok országban tüntetéseket váltott ki.

Az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu sajnálatát fejezte ki az áldozatok miatt, de egyúttal hozzátette, hogy katonáik önvédelemből cselekedtek, miután “ütötték, botokkal verték, és szurkálták” őket a hajókon.

– Független Hírügynökség –
hirdetés