Rendkívüli rendőri jelenlét várható a kampányrendezvényeken

A szokásosnál nagyobb rendőri ellenőrzésre lehet számítani a pártok kampányrendezvényein – közölte az országos rendőrfőkapitány kedden délután. “Annak eldöntésére (azonban) még várni kell”, hogy a választások napján várható-e rendkívüli rendőri készültség – mondta Bene László.

Kedden délelőtt Gyurcsány Ferenc közölte, hogy a magyar titkosszolgálatok szerint valós és hiteles az a fenyegetés, amelyre a szlovák szervek figyelmeztették a magyar hatóságokat múlt szerdán, vagyis elképzelhető, hogy a kampány finisében választási nagygyűléseken robbantásokat hajtanak végre Magyarországon. A magyar hatóságok jelentésben három személy neve szerepel, akiket a magyar rendőrség jól ismer. Az egyik ember jelenleg Magyarországon van, a másik az elmúlt hónapban egyszer járt itt, a harmadik az elmúlt hónapokban nem járt Magyarországon – mondta a kormányfő.

Bene László szerda reggelre magához hívatta a budapesti és a megyei rendőrfőkapitányokat, illetve a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat parancsnokát. A Nemzetbiztonsági Hivatallal közösen intézkednek, de erről ennél többet nem volt hajlandó elárulni.

Szintén nem erősítette meg, de nem is cáfolta a keddi Népszabadság azon értesülését, hogy Szlovákiából érkezett a Nemzetbiztonsági Hivatal számára a figyelmeztetés. A napilap által említett három személy közül az egyik ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Az illető Magyarországon tartózkodott és lehet, de nem biztos, hogy még mindig hazánkban van.

Arra a kérdésre, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal által már pénteken megkapott információt miért csak hétfő délután osztották meg vele, Bene László azt mondta: egyrészt a Nemzetbiztonsági Hivatalnak először ellenőriznie kellett az információ hitelességét, másrészt az adatvédelmi szabályok szerint ha külföldi hatóságtól bármelyik magyar rendvédelmi szervezet vagy nemzetbiztonsági szolgálat információt kap, az információt szolgáltató szerv beleegyezése kell a továbbításhoz.
hirdetés