Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.05. 11:13

Már nagy vagyok?

<p>Miskolc - Vajon mikor mondhatjuk azt, hogy már nagy vagyok? 21 éves diákként bennem is megfogalmazódott már ez a kérdés, hogy mitől is leszek nagy, vagyis felnőtt.</p>

A mai tizenéves tinik talán akkor érzik magukat nagynak, ha azt teszik, amit az „igazán nagyok”.
Hétvégenként rendszerint eljárok a baráti társaságommal szórakozóhelyekre, és sokszor meghökkentő, hogy milyen fiatalon is kezdik el a tizenévesek az ivászatot, a cigizést és a szexuális életet. Ilyenkor részeg „mondhatni” gyerekek vannak a szórakozóhelyeken, és az nem akadály, hogy nem múltak el 18 évesek.

Nincs idő

Feltehetjük magunkban a kérdést, hogy miért? Talán azért, mert úgy érzik, hogy ők kitűnnek a korabeli társaik közül, és így igazán „menők” lehetnek. Egy nemrég történt eset, hogy egy 13 éves fiú a házibulin berúgott, és valamilyen módon kizuhant a 3. emeleti erkélyről. A társaság többi tagja ahelyett, hogy mentőt hívott volna, inkább felvitték vissza a házba, és szóltak a szülőknek. Ebből is látszik, hogy felügyeletet igényelnek, hiszen egy házibulit hogy engedhetnek meg a szülők felügyelet nélkül, ha ilyen fiatalok?
Sajnos, a mai szülőknek nincs elég idejük gyerekeikre, és ezt a túlhajszolt életmódnak és a munkának lehet elkönyvelni, de ez sem felmentés az alól, hogy foglalkozzanak a gyerekkel.
Nem mondom azt, hogy jellemző a részeg, italozó tini, de ennyinek sem szabadna lennie.

Zelenák Krisztián

Kandó Kálmán Szakközépiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!