Rendőrök bilincseltek meg tűzoltókat Nyíregyházán

Rendőrök bilincseltek meg tűzoltókat Nyíregyházán
© Fotó: katasztrófavédelem
Nyíregyháza – A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság – a katasztrófavédelem arra felhatalmazott tagjai részére -, a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos képzést tartott kedden a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon.


A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény alapján, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv veszélyesáru-szállítási hatósági ellenőrzési feladatokat ellátó hivatásos állományának tagja jogosult, a jogszabályban meghatározott intézkedés végrehajtása, valamint az ellenszegülés megtörése érdekében testi kényszert és/vagy vegyi eszközt és a szökés megakadályozása érdekében bilincset alkalmazni.

Az oktatók a kényszerítő eszközök és a testi kényszer szakszerű alkalmazásának gyakorlati fogásait, a ruházat átvizsgálásának szakszerű mozzanatait oktatták le a képzésen részt vevőknek, különös tekintettel a bilincs alkalmazásának eseteire. Felhívták a figyelmet arra, hogy az intézkedések során törekedni kell a szakszerűség, jogszerűség, fokozatosság és az arányosság elveinek betartására.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés