Hagyományőrzés

2019.10.28. 13:16

Énekelve szüreteltek a Rákóczi-főiskola hallgatói (videó)

A leszedett szőlőből készül a beregszászi főiskola bora.

Forrás: Kárpát Expressz

Régi hagyomány Kárpátalján, hogy a történelmi borvidéken élők számára oly fontos szüret kezdetét ünnepélyesen közhíré teszik. A szőlővesszővel feldíszített szekereken utazó fiatalok a beregszászi Rákóczi főiskola diákjai énekszóval adták hírül, hogy a város közelében fekvő benei dűlőkön is kezdődik a szüret.

A főiskola vezetése népzenészeket is hívott, hogy a diákokat erre az őszi munkára hangolják. A Kokas Banda nem csak játssza, hanem gyűjti is a szürettel kapcsolatos, nagyszüleinktől ránk maradt magyar népdalokat.

Utána kutattunk olyan népdaloknak is, ami nem elterjedt az egész kárpátaljai magyarság körében, hanem nagyon jellegzetesek, és ezeket igyekszünk egy kicsit életre keltetni, és továbbadni a mostani nemzedéknek

árulta el az M1 aktuális csatorna Kárpát Expressz című műsorában a tiszapéterfalvai népdalénekes, Kokas Erzsébet.

Táncra ugyan nem perdültek a diákok, de érdeklődésüket a hagyományőrző szüret iránt jelezte, hogy önkéntesen közel nyolcszázan jöttek el.

Kárpátalja mindig is borvidék volt és különösen igaz ez itt Beregszászra, és nagyszerű hagyomány az, hogy a beregszászi magyar főiskola diákjai részt vesznek a helyi gazdaság szüretében. Azt hiszem, ez a nemes hagyomány fontos, hiszen itt 2 dolog is megmutatkozik. Egyrészt, hogy még mindig van sok értelmes diák Kárpátalján, és még mindig van szőlő mondta Brenzovics László, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnöke.

Mielőtt nekilendült volna a szüretelő sereg, még egy kis múlt század eleji történelmi visszatekintés következett Pálóczy Horváth Lajos Álompákász című kötetéből.

Pont ezekről a szőlődombokról ír, hogy milyen volt a hangulat, minden dűlőnél szólt a cigányzene, a muzsika, kínálták a szedőket pálinkával is, tavalyi borral is, vidám volt a hangulat

mesélte a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Orosz Ildikó.

A diákok nagy energiával vágnak neki a soroknak, a fürtök pedig szépen gyűlnek a vödrökbe.

Úgy is lett megszervezve, hogy a csoportok nagyjából együtt szednek meg 1-1 sort, és valóban figyelem, figyeljük tanárok, hogy megvan, teljesül-e az a cél, hogy csapatépítés is legyen, összeszokjanak, együtt kipróbáljanak egy munkát, és ez úgy néz ki, hogy működik mondta Szilágyi Lajos, a II. RFKMF Felsőfokú Szakképzési Intézetének szakbizottsági vezetője.

Az angol szakosoknál mindenképp: a lányok szüretelnek, a fiúk pedig hordják a termést a sorok közül.

Szerintem nagyon jó, hogy mind itt együtt vagyunk, gyorsabban megy a szüret, egymásnak segítünk és mindenki csinálja, és így gyorsan megvan

árulta el a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egyik hallgatója, Bundovics Zsanett.

A történészek bizonyultak a legjobb szüretelőknek. Ők betartották a tulajdonos kérését: azt, hogy szőlőszedés közben minél többet énekeljenek.

Mindenki dúdolászva megy végig a sorokon, végzi a munkáját. Nagyon jó ötletnek tartom ezt az egészet. Csapatépítő jellege van. Kijönnek a felsősök, kijönnek az elsősök, beszélgetnek, munkával ismerkednek, illetve jó kapcsolatokat alakítanak ki mesélte a főiskola egyik másik hallgatója, Kozub Gergely.

Komoly tétje is van ennek a szüretnek, a borászat tulajdonosa ugyanis felajánlotta, hogy a diákok által leszedett szőlőből elkészíti a főiskola borát, amelyből valamennyi szüretelő részesül majd.

A főiskola bora az összetartozás élményét fogja erősíteni, és mi most ezért két kezünkkel teszünk, és jó hangulatban telik ez az egész mondta Kupás Barnabás, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatója.

A tulajdonos elégedett lehetett a szüretelők munkájával, hiszen a rengeteg szorgos kéznek hála, sikerült elérni a kitűzött célt.

Kétfajta szőlőt szüreteltünk, ez a merlot és a cabernet. Fontossága az volt, hogy elérjük a 12 tonnát egyik és másik fajtából, mivel hogy a szőlőpréseink, melyekben ezek a szőlők lesznek majd tovább erjesztve, kezelésekre előkészítve, befogadóképessége 12 tonna, így tudjuk garantálni, hogy az a szőlőmennyiség, és az a szőlő, ami ma le volt szüretelve, ez a főiskola bora lesz ebben az évben is

közölte a Cotnar Kft. tulajdonosa, Péter Csaba.

A borászok szerint a szőlő minősége idén igen jónak mondható, így minden feltétel adott ahhoz, hogy a palackokba a kárpátaljai történelmi borvidék, egyben a magyar főiskola hírnevét öregbítő nemes nedű kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!