Rendőrség a miskolci iskolákban

Miskolc – „Két-három olyan diákunk van, akiknek a szüleik is bűnözők. Ha kiderül, hogy a gyerek lopott, behívjuk a szüleit, elbeszélgetünk velük, de mivel ők maguk sem ítélik el a lopást, ezek a beszélgetések céltalanok.”  A gyermekbűnözés és sajátosságai

A nevelők bűnöző tanítványaikról mesélnek. Név nélkül ugyan, de őszintén.
Nem véletlenül lesz egy-egy gyerekből bűnöző. Őket, még ha nap mint nap számtalan probléma is akad velük az iskolában, mert agresszívak, lopnak, olykor a rendőrség is nyomoz utánuk, sokszor megsajnáljuk. Megsajnáljuk, mert ismerjük családi körülményeiket, melyek bizony cseppet sem irigylésre méltóak – meséli lapunknak az egyik miskolci általános iskola igazgatóhelyettese. Kérte, az iskola nevét és az övét se tegyük közzé, hisz bűnöző gyerekek szinte minden iskolában akadnak, de egy tantestület sem örül az iskolájáról szóló rossz híreknek.

Nyomozás

Az iskolában leggyakrabban előforduló probléma a lopás. Egy tanévben körülbelül 10 alkalommal tesznek feljelentést a rendőrségen vagy a szülők vagy a pedagógusok elveszett (ellopott) mobiltelefon miatt, amely nem mindig kerül elő. Olykor pénz is eltűnik, nem nagy összeg, 200-500 forint, néha pedig egy-egy kulcscsomó, dzseki, edzőcipő. Edzőcipő-ügyben nemrég nyomozott az iskolában a rendőrség.

– Két-három olyan diákunk van, akiknek a szüleik is bűnözők. Ha kiderül, hogy a gyerek lopott, behívjuk a szüleit, elbeszélgetünk velük, de mivel ők maguk sem ítélik el a lopást, ezek a beszélgetések céltalanok. Meghallgatják a mondanivalónkat, aztán szó nélkül elmennek – mondja az igazgatóhelyettes.

Bandában

– Nemrég azért volt nálunk a rendőrség, mert az egyik tanítványunkról kiderült, hogy egy bandának a tagja, amely a Jókai lakótelepen közrefogott egy diákot, levetkőztették és elvették értékeit. A meggyanúsított tanítványunk mindent tagadott – folytatja az iskola másik igazgatóhelyettese.- Ennek a fiúnak elváltak a szülei, édesanyja élettársával azonban nem jön ki, ezért folyton az apjához szökik, aki egy másik városban lakik. Folyik a gyermekelhelyezési per. A fiú meg is mondta, addig viselkedik így, amíg nem lakhat az apjánál. Egy másik problémás diákunknak pedig az édesanyja súlyos beteg, a fiú a benne felgyülemlett feszültséget verekedéssel vezeti le. A gyereknek pszichológus segítségére lenne szüksége, de a szakember csak a szülő engedélyével foglalkozhat vele. Az apa azonban nem egyezik ebbe bele. Amikor megkérdeztem ettől a fiútól, hogy hogy van az édesanyja, potyogni kezdtek a könnyei a szeméből.

 

Kapcsolódó anyagok:
hirdetés