Rendszerbeállító és minősítő gyakorlat Vásárosnaményban

Rendszerbeállító és minősítő gyakorlat Vásárosnaményban
© Fotó: katasztrófavédelem
Vásárosnamény – Szerdán délelőtt a kritikus infrastruktúra védelmi és a vizek kártételei elleni védekezésre történő felkészülés keretében rendszerbeállító- és minősítő gyakorlatot szervezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vásárosnaményban.

A feladatok teljesítését követően a Fehérgyarmati Települési Mentőcsoport, a Magor Katasztrófa-elhárításában Résztvevők Támogatásáért Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgári Védelmi Szövetség Támogató Csoportja szerzett minősítést.

A szerdai rendszerbeállító és minősítő gyakorlat riasztással kezdődött, így a minősítésben érintett szervezeteket értesítette a megyei főügyelet, akiknek megadott időpontra kellett a Vásárosnaményi bázisra beérniük.

Ezt követően a törzsvezetési és terepgyakorlat eligazítással kezdődött, Gyenge László tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő és Kovács Szabolcs tű. alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő ismertette a gyakorlaton az elvárásokat és a munkavédelmi szabályokat, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság öt fővel megalakította az operatív törzset és megkezdte az illetékes Fehérgyarmati helyi katasztrófavédelmi törzs is a munkát három fővel.

A terepgyakorlaton százkilencen vágtak neki a kritikus infrastruktúra védelmi és az alapvető vízkár-elhárítási feladatoknak. A feltételezett helyzetben a Tiszán levonuló árhullám miatt árvízi védekezésre volt szükség, így buzgár elfogó medencét, bordás megtámasztást és nyúlgátat is építettek a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársainak az irányításával. Mindeközben egy traktor a vízbe hajtott, amelynek a tankja megsérült, így a gázolajszennyezésre is intézkednie kellett az állománynak.

A gyakorlat végrehajtását a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi és iparbiztonsági főfelügyelői megfelelőre értékelték, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgári Védelmi Szövetség Támogató Csoportja logisztikai képességek szakterületi minősítést, a Magor Katasztrófa-elhárításában Résztvevők Támogatásáért Egyesület vezetés-irányítási képesség szakterületi minősítést, míg a Fehérgyarmati Települési Mentőcsoport pedig alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületi minősítést szerzett.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés