Helyi közélet

2012.02.28. 14:59

Pályázati forrásból lehet járható út

Kisvárda - A kisvárdai Szüret utca lakói szeretnék, ha szilárd burkolaton közlekedhetnének.

Kisvárda - A kisvárdai Szüret utca lakói szeretnék, ha szilárd burkolaton közlekedhetnének.A kisvárdai önkormányzat 15 éve ígéri a Szüret utcai utat és járdát, de a mai napig csak sarat kapunk helyette. Az utcában gyalogosan közlekedni lehetetlen, pedig nem mindenki teheti meg, hogy autóval járjon. Nyaranta elviselhetetlen a por az utcában. Az itt élő emberek adófizető állampolgárok, s jogos az elvárásuk, hogy járható úton közelíthessék meg a lakásukat. Azt is hallani, hogy a képviselő-testület döntése alapján az idén sem lesz pénz a Szüret utca szilárd útburkolatára, helyette egy olyan utat újítanak fel, amelyen már van aszfalt, a forgalma pedig kicsi. Hol itt a ráció? – kérdezem az itt élők nevében – írta levelében egy Szüret utcai lakó.

Fontos az önkormányzati tulajdon

Az utcalakók gondját továbbítottuk a polgármesteri hivatalba, ahonnan a következő választ kaptuk:

A 2010. októberi választásokat követően az új városi grémium az egyik legfontosabb megoldásra váró feladatának tartotta és tartja a Szüret utca szilárd burkolatú út, járda, és csapadékvíz elvezető rendszer beruházásának minél hamarabbi megvalósítását. Az immár 15 éve húzódó ügy 2012-re megoldódni látszik: a kisajátítási eljárás folyamatban van, a különböző akadályok megszűntek, a birtokba adást követően az önkormányzat kizárólagos tulajdonosa lesz az érintett területeknek.

– A tervek között szerepel, hogy 659,50 m hosszú útszakaszt, járdát, csapadékvíz elvezető rendszert építünk ki a Szüret utcában – tájékoztatta szerkesztőségünket Leleszi Tibor polgármester. – A beruházás jelentős költsége miatt kizárólag pályázati forrásra számíthatunk, annak azonban az egyik és egyben legfontosabb feltétele, hogy az érintett területrész az önkormányzat tulajdonában legyen.

Remélhetőleg most már nem lesz semmiféle akadálya a kisajátításnak.

Közös érdekünk, hogy a lakókörnyezetben a szilárd burkolatú út és járda épüljön, a csapadékvizet elvezessük, hiszen akkor az érintett ingatlanok értéke jelentősen növekedne, az ingatlanok állagát veszélyeztető belvízveszély pedig jelentősen csökkenne.

Nem felelt meg a feltételeknek

Kisvárda polgármestere válaszában érintette a Kossuth utca kérdését is: Mint válaszából kiderül, a képviselő-testület csak az „Önkormányzati tulajdonú belterületi utak fejlesztése” című pályázat beadásáról döntött, nem pedig a felújításról. A pályázat előfeltétele, hogy a területrész az önkormányzat kizárólagos tulajdona legyen, hogy az érintett útszakaszon közösségi közlekedés legyen legalább egy buszmegállót érintve, s közvetlenül érintsen munkahelyet is.

– Mivel a pályázati feltételek egyikének sem felelt meg a Szüret utca, így egy olyan belterületi utat kellett előtérbe helyeznünk, mely maximálisan megfelel a kiírt pályázati feltételeknek úgy, hogy közben állapota rekonstrukcióra szorul. Így esett a választásunk a Kossuth utcára, amely az önkormányzat tulajdona, rajta közösségi közlekedés történik, érintve munkahelyeket, közoktatási és közművelődési intézményeket – tette hozzá Leleszi Tibor.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában