Reptérból repteret

Kisgyermek koromból emlékszem rá, mennyire rejtélyes terület volt a mezőkövesdi katonai repülőtér.
Szaniszló Bálint jegyzete.

Kisgyermek koromból emlékszem rá, mennyire rejtélyes terület volt a mezőkövesdi katonai repülőtér. A közelébe menni tilos volt és – amikor Zsóryba jártunk úttörőtáborba nyaralni – megölt minket a kíváncsiság, hogy ne csak halljuk éjszakánként, de lássuk is a csodagépeket. Persze a környéken élők inkább csak a kellemetlenségeit tapasztalták meg, hiszen a zaj időnként elviselhetetlen volt.

Az már csak felnőtt fejjel, újságíróként adatott meg, hogy személyesen is járjak a kövesdi reptéren, a Klementinán. Épp azt mutatták be szakemberek, miként próbálják megszüntetni a talajszennyezést, amit a távozó orosz haderő hagyott ránk. Azóta még kétszer jártam ott, először az M3-as építését végző cég a betonkifutójára telepített korszerű mobil aszfaltkeverő telepét mutatták be, aztán tavaly egy autóversenyt is láttam a Klementinán.

A rendszerváltás óta eltelt bő másfél évtizedben még nem találták meg az igazi helyét a mezőkövesi repülőtérnek. Pedig ötletek voltak. A mostani tűnik a legépkézlábabbnak. Az országgyűlés is deklarálta, hogy a reptérből a térség légi teherszállítási bázisa lehetne. Ez ugyan súlyos milliárdokba kerül, ám említett hasznán túl akár 2 ezer ember megélhetését is biztosíthatná.

Persze mindenütt vannak ellendrukkerek. Itt is. Reméljük azért, hogy a régió érdeke győz. Ennyi lokálpatriotizmus megengedett lehet…

Szaniszló Bálint: balint.szaniszlo@eszak.boon.hu

 Sporthírek


hirdetés