Repülőiskolát teremtettek

Tankolás után felszállás – fél évszázada folyamatos a pilótaképzés Nyíregyházán
Tankolás után felszállás – fél évszázada folyamatos a pilótaképzés Nyíregyházán - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – A világ túlsó feléről is visszatérnek az egykor Nyíregyházán végzettek közül.

Repül az idő – nyugodtan mondhatják ezt a Nyíregyházi Egyetemen, ahol nagyszabású jubileumi konferenciára készülnek. A téma: most ötven éves a nyíregyházi pilótaképzés.

A jubileumi program a Nyíregyházi Egyetem és a gyakorlati képzést 1992-től folytató Tréner Kft. közös szervezésében állt össze. A szeptember 14-ei konferenciára meghívást kaptak az itt végzett hallgatók, az intézmény egykori és jelenlegi vezetői, oktatói, valamint a hazai repülőélet meghatározó intézményeinek képviselői. Nagy találkozás lesz ez, egy kicsit jelképesen is: az 1968-ban indított első évfolyam tagjai kezet fognak a most beiratkozott hallgatókkal.

Rekorder szárnybontogatók

Eseménydúsnak mondható ez az elmúlt fél évszázad; volt benne fénykor és hullámvölgy, de most örömmel nyugtázhatjuk: soha ennyi hallgató nem bontogatta még a szárnyait Nyíregyháza intézményében és repülőterén.

– Ha összeadjuk az állami képzésre jelentkezőket és a kadet programban felvételt nyerteket, akkor 70 növendék kezdte meg tanulmányait ebben a tanévben. Számuk azonban tovább emelkedik jövő tavasszal, s megközelíti a százat – tájékoztatta lapunkat Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezető igazgatója. Ez mindenképpen csúcs az elmúlt ötven évben, a siker pedig egy hármas együttműködésnek: az egyetem, a város önkormányzata valamint a gyakorlati képzőhely mindenkori partnerségének, összefogásának köszönhető.

A repülőiskola fél évszázada előtt szeretne tisztelegni lapunk is, ezért kérjük olvasóinkat: ha van valamilyen emléktárgyuk, fotójuk, amely közvetlenül kapcsolódik a repülőmérnöki képzéshez, annak valamelyik pillanatához (tehát nem a pusztán a repülőtérhez), osszák meg velünk, küldjék el szerkesztőségünkbe postán (Nyíregyháza, Dózsa György út 4-6.) vagy elektronikus levélben (cintia.illes@kelet.hu).

NyZs
hirdetés