Reszkessetek, betörők!

By Nyéki Zsolt
Nyéki Zsolt
Nyéki Zsolt
Nem borzaszt el a jogos önvédelem kiszélesítése – talán azért, mert soha nem fogok betörni sehová. Nyéki Zsolt jegyzete

Hát nagy a baj Tesókám…, hajjaj, nagy bizony! Jövőre már akár ott is hagyhatjuk a fogunkat, ha besurranunk egy lakásba. Hát micsoda világ lett ez?! Egy vacak tévé, pár mobiltelefon, néhány girhes tyúk miatt ekkora hűhót csapni… Nos, joggal aggódhatnak a törvényt nem tisztelő alakok, mert a jog a sértettek mellé állt: szabadabb teret nyert az önvédelem. Elkötelezett jogvédők csóválják a fejüket, hogy „de hát az életével játszik a kisstílű betörő is, ez pedig nincs arányban a vétséggel!” Na kérem: ez van. A megoldás egyszerű: nem kell hívatlanul menni sehová, főleg nem éjszaka, feszítővassal a kézben. Kisbicskával, nagy konyhakéssel meg főképp nem ildomos!

Eddig sem volt az, de a liberalizmus rosszul értelmezett és alkalmazott elveire építő jogrendszer furcsa helyzeteket teremtett. Mondjuk ha a békésen alvó polgár a zajra kiugrott az ágyából, meg kellett kérje a sötétben ólálkodó idegent: „kedves betörő, álljon már meg egy pillanatra, hadd mérjem le pontosan a kezében nyilván véletlenül ottfelejtett kés pengéjének hosszát, mert ha rövidebb 8 centinél, akkor én kérek elnézést, és visszabújok az ágyba, de ha hosszabb, akkor ha nem veszi rossz néven, esetleg kupán vágnám valamivel.” Az otthonát, családját, saját életét féltő ember a jövőben mérlegelés nélkül védekezhet, és nem árt, ha ezzel tisztában vannak az erkölcsi szörnyetegek (ezt a definíciót az Alkotmánybíróság is használta már).

Nem borzaszt el a jogos önvédelem kiszélesítése – talán azért, mert soha nem fogok betörni sehová, s ez lenne a baráti javaslatom mindenkinek, aki javai gyarapításának e törvénytelen módját fontolgatva most hirtelen félteni kezdte a jogait, az életét. Furcsa, hogy épp azok nem szavazták meg a szigorítást, akik a büntetőjog más területén zéró toleranciát hirdettek, amely egyébként meg is hozta a várt eredményt (a közlekedési bírságolásról van szó). Az olykor tragédiába torkolló besurranások mindig ott kezdődnek, hogy valaki feltör egy kaput, egy ajtót, egy ablakot, vagy átlendíti lábát egy kerítésen. Tudnia kell, hogy ezzel ő indítja el a láncreakciót, így neki áll módjában az egészet időben leállítani, és megelőzni a nagyobb bajt. Tisztelni a másét – olyan nehéz kérés ez?
hirdetés