úszás

2020.04.04. 10:19

Adriennek a gyors és a vegyes a kedvenc

Egerszegi Krisztina és Hosszú Katinka a példaképe, és nem kell nógatni az edzéseken.

Az utánpótláskorú úszóknál mindig van egy nehezebb meg egy eredményesebb esztendő. Arra gondolva, hogy amikor a korosztály fiatalabb évjáratához tartoznak, akkor az egy évvel idősebbek előnyben vannak. Ez persze utána meg is változik.

Csoba Adrienn tavaly a lengyelországi Oswiecimben, az úszók V4-es olimpiai reménységek versenyén az idősebbek között tempózott, és így is remekelt, kétszer állhatott dobogóra. A 400 méteres gyorson (4:27) egyéni csúcsot úszott, a 800 gyorson (9:15) is a harmadik helyen ért célba. Adrienn élt a lehetőséggel, még három számban indult, ezek eredményei nem számítottak a pontversenybe.

A 200 gyorson szintén egyéni csúcsot (2:06.90) ért el, a 400 vegyesen (5:08) és 200 vegyesen (2:25) helytállt. Kaliba Viktor tanítványa, a Bátori Sárkány Úszóegyesület üdvöskéje a suliban is példásan produkált, így kiérdemelte a Jó tanuló, jó sportoló címet.

– Kilenc éve kezdődött, elsősként lehetőségünk volt megtanulni úszni Viktor bácsinál – kezdte bemutatkozását Adrienn. – Ő kérdezte, hogy nincs-e kedvem úszni, én pedig igent mondtam. Én első perctől kezdve szerettem a vizet, az úszást és az edzéseket is, más sportág nem is jött szóba.

Időnként persze monotonok az edzések, ám mondjuk a csapatsportágakhoz képest az úszásban nagy előny, hogy minden csak rajtam múlik. Tudom, hogy mit akarok és mikorra, szeretek célokat kitűzni magam elé, és azokat nagyon jó elérni.

Bronzérem volt az első

Adrienn vitrinjében már érmek sokasága található. Az elsőt, egy bronzot egy Szabolcs Tour-versenyen szerezte a bátori uszodában. A sikerek mögé persze oda kell tenni a munkát is. Adrienn-nek heti nyolc-kilenc medencés edzése van, és ezek mellett még úgymond szárazföldiek is.

– A gyors és a vegyes a kedvencem, de a hátat és mellet is szeretem.

A példaképem Egerszegi Krisztina és Hosszú Katinka, jó lenne olyan sikeresnek lenni, mint ők. Ami az idei szezont illeti, szeretnék majd első lenni az országos bajnokságon és benne maradni a Héraklész-programban – vallja Adrienn.

A csinos ifjú hölgy a Báthory Anna Református Általános Iskolában végzett, most nulladikos nyelvi előkészítős a Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban. A nem sok szabadidejében szívesen olvas, no meg pihen és készül a másnapi tréningekre.

A szorgalma az erőssége

– Adrienn klubunk úgymond élversenyzője, a legígéretesebb bátori tehetség – mutatja be tanítványát Kaliba Viktor edző. – Nagyon sajnálatos a mostani helyzet, elmaradtak a versenyek, pedig remek formában volt, edzőtáboroztunk is.

Az élet közbeszólt, most más a fontosabb. Adrienn-nek példás a hozzáállása, őt sohasem kell nógatni az edzéseken, a szorgalma az erőssége. A medencében keményen dolgozik, a kamaszkori problémák nem jelentkeztek nála, vagy ha igen, akkor nagyon jól dolgozza fel.

– Tavalyelőtt 400 és 800 gyorson is országos bajnok lett gyermekkorosztályban, idén második éves serdülőként szintén esélye lett volna erre. Most ez van, lesznek még versenyek, és bízom benne, hogy sok sikerrel örvendezteti majd meg nem csak a bátori sportkedvelőket – így Kaliba Viktor.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában