Ricsi Hamburgban is kivágta a rezet

Akt.:
Nagy Lajos tekeri fel Ricsi kezeire a bandázst
Nagy Lajos tekeri fel Ricsi kezeire a bandázst
Nyíregyháza – A tizenkilenc éves egyetemista bunyós a felnőttek között is bizonyította tehetségét.

Eddig aligha panaszkodhat az idei szezonra Kovács Richárd, az NYVSC-Big Boxing válogatott ökölvívója. Nagy Lajos tanítványát a harkivi Európa-bajnokságon két győztes meccs után a későbbi aranyérmes örmény Hov­hannes Bacskov állította meg. A tizenkilenc esztendős máriapócsi bunyós így az ötödik helyen zárt és megszerezte a kvótát a világbajnoki indu­lásra.

A közelmúltban Hamburgban három magyar versenyző léphetett szorítóba. A legjobb eredményre leginkább esélyesnek tartott Harcsa Zoltán (75 kg), valamint Hámori Ádám (91 kg) már az első körben elvéreztek. Egyedül Ricsi maradt talpon, mivel egyhangú pontozással nyert Colan Caled (Nauru) ellen.

A második fordulóban a jóval rutinosabb, a tavalyi olimpiára is kijutott mongol Chinzorig Baatarsukh ellen lépett szorítóba. Az idei Ázsia-bajnokság ezüstérmese ellen jól állta a sarat Ricsi, ám a nagy csata után végül a mongol kezet emelték a magasba.

A nagyobb rutin döntött

– Elégedett nem vagyok, mert egy kicsit többet szerettem volna, reméltem, hogy jobb lesz – kezdte világbajnoki értékelését kritikusan Ricsi. – Az első meccsnek nagyon örültem, ellenfelem nem volt ­rossz bunyós, igaz, egy világbajnoki induló nem is lehet az. Jól éreztem a mérkőzést és meg tudtam oldani a feladatot. A második találkozó már szoros volt. Nagyon akartam, talán emiatt görcsös is voltam. Ennyivel jobb volt a mongol versenyző.

– A felnőtt mezőny más, ebbe még bele kell érnem, hiszen az ellenfelem például legalább háromszor annyi meccsen van túl, mint én. Nekem ez az első szezonom a felnőttek között, ráadásul súlycsoportot is váltottam. Úgy vélem, ezekkel a mérkőzésekkel hasznos tapasztalatokra tettem szert – így Ricsi.

– Elégedett vagyok Ricsi teljesítményével, mert mindent megtett, amire most képes – vette át a szót Nagy Lajos, Ricsi mestere. – Amit elvártam tőle, az volt, hogy azt bokszolja, amit tud. Ez volt a legfontosabb. Az, hogy ez mire elég, az mindig függ az ellenfelektől. Az első meccset simán hozta, az nem volt kérdés. A másodikon a rutin közötti különbség jött ki, semmi más. Háromszáz meccs körül tart a mongol srác, Ricsinek még nincs száz találkozója.

Jó úton halad

– Nagyon jó meccset csinált, a második és harmadik menetben kifejezetten jól bokszolt. Az első menetbe kicsit belealudt, benyelt pár felesleges ütést, nagyobb rutinnal ezeket biztosan el fogja kerülni. Mindent egybevéve bizakodó vagyok, mert jó úton halad. Azt is hozzá kell tennem, hogy van még javítani való. Azon dolgozunk hogy ebben is előrelépjünk.

– Jövőre a felnőtteknek nincs világbajnokság és Európa-bajnokság, csak tornák, illetve Ricsinek az U22-es Európa-bajnokság lesz, aminek a rendezésére a magyar szövetség is pályázik – így Nagy Lajos.

Caramel következik

Ricsi alig szusszanhatott pár napot, máris beindul a nagyüzem. Hétfőn megkezdődött a második évfolyama a Nyíregyházi Egyetemen, a jövő héten pedig az edzéseket is folytatja, hiszen még nincs vége a szezonnak. A tervek szerint a válogatott színeiben indul majd egy tornán, december elején pedig jön a felnőttbajnokság. Újabb kihívások, remélhetőleg újabb sikerek.

És maradva még a Kovácsoknál… Nagy Lajos tanítványai közül Caramel is ott lesz a jövő pénteki várpalotai profi gálán. A tervek szerint Kovács Zoltán, a WBO nagypehelysúlyú Európa-bajnoka címmérkőzésen lép majd szorítóba.
hirdetés